Malin Agnete Røssing-Opdahl stråler som en sol mens hun overvåker dataskjermene ved Tine meierier i Verdal, hvor hun er lærling.
For etter flere år med prøving og feiling innen skole og jobb, nærmer hun seg målet.
Dette hadde hun knapt turt å drømme om for bare ett år siden. Hun var nemlig en av mange unge som hadde falt ut av skole og arbeidsliv i Trøndelag.
– Jeg har vært litt ut og inn av jobb de siste fem årene, sier hun.
Stadig flere unge voksne faller ut av skole og arbeidsliv.
– Jeg møtte veggen, og det ble vanskelig å finne en jobb som passet meg og det jeg ønsket å gjøre, sier Malin.
Jobbprosjektet «Trøndelagsmodellen» ble redningen.
Lærlingkontrakt og fagbrev
Prosjektet er et unikt samarbeid mellom Nav, Trøndelag fylkeskommune og næringslivet.
– Vi kartlegger alle de arbeidssøkende ungdommene vi har, opp imot det behovet arbeidslivet har sagt at de har, sier direktør for Nav Trøndelag, Torbjørn Aas.
Deretter skreddersys et opplegg for hver enkelt arbeidsledig. Dette skjer i samarbeid mellom en aktuell bedrift, Trøndelag fylkeskommune og Nav.
De arbeidssøkende trenger bare å få undervisning i de fagene de må ha for å arbeide på sin arbeidsplass.
For Malin betyr det at hun nå studerer kjemi- og prosessfag ved Levanger videregående skole. Samtidig jobber hun som lærling ved Tine. Lønna kommer fra Nav.
Utdanningsdirektør i Trøndelag fylkeskommune, Vegard Iversen (til venstre) og direktør for Nav i Trøndelag, Torbjørn Aas har god erfaring med samarbeidet.
Foto: Eivind Aabakken / NRKIngen hoppet av
– Vi har et pilotprosjekt, og der tok vi inn 30 unge arbeidsledige, sier Nav-direktør i Trøndelag, Torbjørn Aas.
Etter ett år med prøveprosjekt er alle de tretti fortsatt med i prosjektet.
– Alle de tretti har lærlingkontrakt med et fagbrev i enden. Og jeg tror de aller fleste har fått lovnad om sikker jobb allerede. Så dette ser ut til å fungere godt, sier Nav-direktøren.
Trønderske bedrifter har også ønsket prosjektet veldig velkommen. Behovet for lærlinger er nemlig stort i trøndersk næringsliv.
I første runde rapporterte 370 trønderske arbeidsgivere at de trengte 450 lærlinger.
Malin Agnete Røssing-Opdahl (til venstre) og produksjonsleder Ingrid Bøe Sletten ved Tine Verdal har bare gode ord å si om Trøndelagsmodellen.
Foto: Eivind Aabakken / NRK– Betyr veldig mye
I disse dager har Nav sendt ut det samme tilbudet om skreddersydd jobb- og utdanningsløp til mange flere. 6000 unge trøndere har fått SMS fra Nav.
Målet er å få med 500 i neste runde.
Alle de skal få et tilsvarende opplegg, tilpasset hver enkelt arbeidssøker sine behov. For med så gode erfaringer, settes nå alle gode krefter inn for at flere unge skal oppleve samme mestringsfølelse som Malin.
– Det betyr veldig mye for meg å endelig kunne ta et fagbrev. Det står veldig høyt, sier en glad Malin Agnete Røssing-Opdahl.