Hopp til innhold

Bernt (89) jobber hver dag – mener flere eldre må få gjøre det samme

Bernt Røthe har jobbet i familiefirmaet i Namsos i snart 70 år. Arbeidsforsker mener flere eldre kan jobbe lenger enn de gjør i dag.

Kjøpmann Bernt Røthe (89) på kontoret sitt i Namsos.

HOLDER KOKEN: Bernt Røthe kontrollerer regnskapene i familiefirmaet. Han kan ikke tenke seg et liv uten arbeid.

Foto: Espen Sandmo / NRK

De siste 20 årene har yrkesdeltakelsen blant eldre steget. Nå slutter vi i gjennomsnitt å jobbe når vi er nesten 66 år gamle.

– For meg ville det blitt utrolig tamt og håpløst å ikke ha noe å gå til hver dag. Det er veldig viktig for hodet å få nye impulser, og ha noe å bruke hjernen på, sier Bernt Røthe.

Han kan ikke tenke seg et liv uten arbeid.

Eldre har bedre helse nå

Aldersforsker og professor ved NTNU, Per Erik Solem, har forsket på eldre og arbeidsliv i snart 50 år.

Han mener flere eldre kan jobbe lenger enn de gjør i dag. Mange føler de nærmest blir tvunget ut i pensjonisttilværelsen.

– Flere eldre kan stå lenger i arbeid, både på grunn av bedre helse og fordi mange jobber er mindre fysisk krevende enn før, sier Solem.

I Norge regnes pensjonsladeren fra du er 67 år, og mottar alderspensjon. Det er også mulig å ta ut alderspensjon fra du er 62 år hvis du har tjent nok gjennom yrkeslivet. Men du kan i mange yrker jobbe til du er 72 år, som er hovedregelen, ifølge Arbeidsmiljøloven.

I Staten er den absolutte øvre aldersgrensen 70 år, og i blant annet politiet og Forsvaret enda lavere.

Har fleksitid

Oppe på kontoret i tredje etasje i forretningsgården i Namsos sentrum, sitter 89 år gamle Bernt Røthe bøyd over regnskapet til familiefirmaet.

– Jeg bidrar ikke like mye som før, og har fleksitid. Jeg kan ta meg noen pauser i løpet av arbeidsdagen, og har ikke noe ansvar lenger, sier han og fortsetter:

– Jeg er opptatt av å være nysgjerrig, eller nyfiken som svenskene sier. Interessert i det som er nytt, og la nye tanker få slippe til. Jeg tror det er like viktig for eldre som trim og riktig kosthold.

Bernt Røthes butikk i Namsos

ARBEIDSPLASS I 70 ÅR: I dette firmaet har Bernt Røthe jobbet i snart 70 år. Han gleder seg til å gå på jobb hver eneste dag.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Flere eldre må få jobbe

– I dag blir alle eldre skåret over en kam, og etter 70 år er du ikke brukbar lenger. Men det er veldig stor variasjon i hvordan arbeidsdagene er og hvor stor slitasjen er. Jeg mener flere eldre burde fått jobbe lenger enn de får i dag, sier aldersforsker Per Erik Solem.

Og 89-åringen i Namsos er enig med forskeren. Han synes også reglene er for rigide i mange sammenhenger.

– Det er selvsagt veldig avhengig av hvilket arbeid du har. Mange har hatt et tungt arbeid, og er utslitte. Har du et lettere arbeid, er det enklere å fortsette. Men det er ikke enkelt å avgjøre dette, mener Røthe.

NOVA-forsker Per Erik Solem

MENER ELDRE KAN JOBBE LENGER: Aldersforsker Per Erik Solem mener eldre kan jobbe lenger enn før.

Foto: Ronald Hole / NRK

Jobber mer enn for 20 år siden

Eyvind Frilseth er seniorrådgiver i Pensjonistforbundet. Han sier flere eldre er i arbeid i dag enn for 20 år siden.

– Eldre som gruppe har jo bedre helse, og vi lever lenger enn før. Vi har seniorgoder og inkluderende arbeidsliv som har bidratt til økt yrkesdeltakelse. Likevel slutter mange tidlig, og mer enn halvparten gir seg i arbeidslivet før de er 64 år, forklarer Frilseth.

31 prosent jobber til de er 67 år, mens bare 10–20 prosent jobber etter det.

Frilseth sier det ikke er formelle regler som står i veien for en økt yrkesdeltakelse blant de eldre.

– Folk ønsker å gi seg av flere ulike årsaker. Blant annet av helsemessige grunner. Jeg tror også mange arbeidsgivere vegrer seg for å utvide arbeidstakerrettighetene til eldre. Dermed blir de kanskje mindre ønsket i arbeidslivet etter 67 år, tror Eyvind Frilseth.

Høyere aldersgrense

89-åringen i Namsos går på jobb hver eneste dag, unntatt søndagene. Han mener aldersgrensa bør opp, og være i takt med utviklingen.

– Reglene må ikke være for rigide, slik at folk jages ut i en pensjonisttilværelse de egentlig ikke ønsker. For mange er ikke forberedt på det, og har for lite å gå til. De blir bare gående hjemme, og mange som bare sitter i stolen blir dessverre ikke så gamle, sier Bernt Røthe.