Må vente i over seks år på egen bolig

– Tragisk, sier leder i lokallag for utviklingshemmede om den lange ventetiden på boliger i Trondheim.

Boliger på Valentinlyst

ETTERTRAKTET: Denne bygningen på Valentinlyst i Trondheim rommer boliger for utviklingshemmede. I Trondheim står mange står i kø for å få bo i slike boliger.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

31 utviklingshemmede står på liste for å få bolig i Trondheim, og noen av de har ventet så lenge som seks år.

– Jeg syns det er tragisk. Vanlige ungdommer flytter ut i 20-års alderen, men utviklingshemmede må vente i en evighet, sier Steinar Johnsen i Norsk forbund for utviklingshemmede, Trondheim lokallag, til NRK.

Egne bofelllesskap

Han mener tilbudet de utviklingshemmede har hjemme hos foreldrene er for dårlig.

– Det er ikke godt nok. Kommunen unnskylder seg med at de ikke vil bygge boliger fordi de ikke har midler til tjenester. Men vi har aldri fått sett en oversikt over hva staten yter i forhold til utviklingshemmede, og hva kommunen bruker på den samme gruppen.

Frustrerte foreldre har gått så langt som å bygge egne bofellesskap.

– Dette er ikke folk som enkelt kan skaffe seg sin egen bolig. De trenger et tilrettelagt tilbud sammen med andre i en lignende situasjon, sier Johnsen.

– Må få ned ventetiden

Ordfører Rita Ottervik innrømmer at de ikke har vært gode nok.

– Vi må få ventetiden betydelig ned. Den er alt for lang foreløpig, og vi vil ha den ned i ni måneder. Tolv stykker har måttet vente alt for lenge, sier Ottervik.

Rita Ottervik

Ordfører Rita Ottervik innrømmer at de har for lang ventetid.

Foto: Øivind Olsson / NRK NRK

Hvordan er det mulig at ting har tatt så lang tid?

– Det er mulig fordi vi har hatt for lavt tempo, for liten oversikt og for dårlig fokus når det gjelder å legge til rette for private løsninger. Vi har presset på, og det går i riktig retning, men så langt litt for sakte, sier Ottervik.

Johnsen tror og håper at ting bedrer seg framover.

– Jeg har tro på en løsning. Jeg ser på budsjettet at det ser bedre ut enn tidligere år. Det kan bety at kommunen tar problematikken rundt bolig, dagsenter og avlasting på alvor.