Hopp til innhold

Lutefisk med tilbehør

 

Lutefisk
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Lutefisk med tilbehør

Beregn ca. 500 g lutefisk per person.
Lutefisken blir best når man strør over salt og litt nykverna pepper ca. 1 time før tilberedning.
Lutefisken "stekes" i stekovn. 140 grader i ca. 20 minutter. Da blir den fast og fin.

Gul ertestuing.
3 dl gule erter. Bløtlegges natten over. Erter og vann helles i en kasserolle. Vannet skal akkurat dekke ertene. Kokes møre. Når vannet er nesten fordampa er ertene møre nok. Tilsett så 1 dl god kjøttkraft. Kokes under omrøring til ertene meler seg og vi får en fin stuing. Smak til med pepper, litt sukker og eventuelt salt. Om ønskelig kan 1 ss smør røres inn.

Grønn ertestuing.
Samme framgangsmåte som gul ertestuing, men bruk grønne erter.Smak til med 2 ss lys sirup, 1 ss 7% eddik og litt salt. Ikke pepper. Smør om ønskelig.

Sennepssaus.
3 ss bodsennep
1 ss sirup
2 ss mørkt øl (bayer/bokk)
1 ts epleeddik

Røres godt sammen og serveres ved siden av.

Poteter.
Mandelpoteter foretrekkes av mange. Ringerikspoteter er også fint. Gode, gamle Kerrs Pink er også flott til lutefisken.

Lutefisk
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK