Hopp til innhold

Lufta i Trondheim var helsefarlig

Luftkvaliteten i Trondheim var torsdag så dårlig at den utgjorde en betydelig helserisiko.

Svevestøv

Trondheim-lufta utgjør torsdag betydelig helserisiko.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

CO₂ i atmosfæren
422,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Det framgikk av nettstedet Luftkvalitet, som er drevet av Norsk institutt for luftforskning (NILU).

På denne siden kan publikum hele tiden følge hvor forurenset luften er. Trondheimslufta overvåkes av et målenett bestående av fire målestasjoner.

Torsdag formiddag var tre av fire stasjoner markert med rødt, noe som betyr at lufta utgjør «betydelig helserisiko». Én stasjon er oransje, som betyr «moderat helserisiko».

Klokken 12.30 endret dette seg: Nå er kun én stasjon rød. De resterende tre er blitt grønne, som betyr «liten helserisiko».

Luftforurensing

Målestasjonene i Trondheim viste torsdag at luftkvaliteten er så dårlig at den utgjør en betydelig helserisiko.

Foto: Skjermdump

Støvforebygging

Arbeidsleder Erling Tøften i Trondheim bydrift sier til NRK at de siden i natt har vært i sving med tanke på å få bukt med forurensende støv i byen.

– Vi driver med støvdemping, vi legger lake på alle busstraseer og på fylkesveien mellom Siemens og Sirkus Shopping, sier han.

– Vi startet i natt og kommer til å fortsette utover dagen. Det er ikke alle bilene som har kommet seg ut ennå, sier Tøften.

Dårlig kombinasjon

Kaldt vær, bare veier og piggdekk er den kombinasjonen som fører til størst støvproduksjon. Når været er som nå, bruker feiebilene kost og støvsuger, og de legger ut magnesiumlake som ikke fryser.

Statens vegvesen, Sør-Trøndelag distrikt, og Trondheim kommune samarbeider om å måle luftforurensningen. Formålet er å gi befolkningen informasjon om luftkvaliteten, og hvilke helsemessig betydning luftkvaliteten kan ha for utsatte grupper.

Oppfordrer til å la bilen stå

Rådgiver Tore Nordstad i Miljøenheten i Trondheim kommune skriver torsdag ettermddag følgende i en e-post til NRK:

«Miljøenheten melder om middels til høy luftforurensning på alle målestasjoner torsdag morgen. Det skyldes svevestøv fra vegslitasje kombinert med at vi har hatt relativt tørt og vårlig vær siden forrige uke.

Bydrift og vegvesenets entreprenør Mesta har gjort tiltak de siste dagene. Disse intensiveres nå. Bydrift rengjør og støvdemper hovedvegnettet i sentrum, samt kommunale veger med busstrafikk. Mesta rengjør og støvdemper langs E6.

Avhengig av effekten av renholdet, så kan vi vente fortsatt moderat til høy luftforurensning på dagtid og særlig i rushtiden torsdag og fredag. Det er varslet mye regn fra lørdag og ut i neste uke, så støvet vil legge seg lørdag, om ikke før.

Miljøenheten Bydrift, Vegvesenet og Mesta følger situasjonen tett og gjør fortløpende renhold og støvdemping. Vi kommer tilbake med mer info når situasjonen endrer seg vesentlig. I mellomtiden oppfordrer vi de som kan til å la bilen stå torsdag og fredag».