Vaskesjau i bygatene stanser farlig svevestøv

Intensiv vasking og salting har fått ned de rekordhøye målingene av svevestøv i Trondheim. Fem biler er ute hele helga for å rense gatene.

Svevestøv

Bygatene skal vaskes i Trondheim gjennom hele helga for å holde svevestøvet under kontroll.

Foto: NRK

Alle målestasjoner i byen lyste rødt og barn, eldre og folk med luftveissykdommer ble torsdag bedt om å være forsiktige av miljøetaten i kommunen.

I løpet av fredag har omfattende vasking av bygatene gitt resultater. Det viser målinger fra de fire målestasjonen.

svevestøv

Trondheim kommune advarte byens innbyggere mot helsefarlig svevestøv torsdag. Omfattende vasking i gatene har gitt resultat.

Foto: NRK

Vasking nytter

– Det har hatt god effekt. Nå skal det jobbes i helga og ut i neste uke for å holde svevstøvet under kontroll, sier Tore Nordstad i Miljøenheten til NRK fredag kveld.

Det har vært uvanlig mye svevstøv i Trondheim på grunn av kaldt og tørt vær. Piggdekk bidrar til at støv virvles opp i lufta og spres.

svevestøv

Arbeidet med å vaske bygatene og fjerne støv foregår også om kvelden og natta denne helga.

Foto: NRK

– Vi oppdaget problemet torsdag formiddag og iverksatte umiddelbart renhold i byen. Saltlake ble lagt på som støvdemping. Det verste støvet la seg utover ettermiddagen og kvelden, sier Tore Nordstad i Miljøenheten.

Jobbes hele helga

Han sier de opplever en uvanlig situasjon i Trondheim med høye verdier av svevestøv fordi det også har tørket opp. Det har ført til støv fra både hovedvegnettet og gatene i byen.

– Lørdag forventer vi at det blir moderat luftforurensning, avhengig av hvor god effekt vi får av arbeidet med renhold og støvdemping, som fortsetter gjennom helga og ut i neste uke, sier han.

– Generelt er det mindre luftforurensning i helgene, på grunn av mindre trafikk. Får vi mildvær og renhold med vann, så har vi full kontroll, fastslår Nordstad.

bygate Trondheim

Målinger viser at vasking av gatene har hjulpet. Svevstøvet er under kontroll i Trondheim.

Foto: NRK