NRK Meny
Normal

Rekordhøye konsentrasjoner av svevestøv i Trondheim

Alle målestasjoner i byen viser rødt. – Barn, eldre og folk med luftveissykdommer bør være forsiktige, sier miljøsjefen i Trondheim kommune.

Svevestøv

BUNNIVÅ: Akkurat nå viser alle målestasjoner i Trondheim rødt – noe som betyr at det er veldig dårlig luftkvalitet. Dette er et arkivbilde fra 2003, da luftkvaliteten i Trondheim var skikkelig dårlig.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Luftforurensningen i Trondheim overvåkes kontinuerlig av fire målestasjoner rundt omkring i byen. Torsdag kveld viser alle målestasjoner rødt, noe som betyr at det er veldig dårlig luftkvalitet.

– Akkurat nå er det høye konsentrasjoner av svevestøv i byen. Personer med luftveisproblemer er utsatt. Små barn og eldre bør være forsiktige, sier miljøsjef i Trondheim kommune, Marianne Langedal.

Dårlig luftkvaliteet i Trondheim

RØDE MÅLESTASJONER: Alle fire målestasjoner i Trondheim viser rødt på torsdag kveld.

Foto: Luftkvalitet.info

Har ikke vært så ille før denne vinteren

Målingene er de dårligste denne vinteren. De høye nivåene av svevestøv skyldes det kalde og tørre været, opplyser miljøsjefen.

– Dessuten har det vært mye vind. Det har tørket veldig opp i veibanen og på parkeringsplassene, og derfor virvles nok mye støv opp i luften, sier Langdedal.

– Hvor ofte er det så ille, at alle målestasjoner viser rødt, slik som nå?

Miljøsjef Marianne Langedal

BER FOLK VÆRE FORSIKTIGE: Miljøsjef i Trondheim kommune, Marianne Langedal.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– Trondheim har egentlig hatt god luft siden 2013, på grunn av vårt intensive renholdsprogram. Men det har ikke vært så ille som dette før i vinter. Det hender at det er overskridelser ved noen målestasjoner noen ganger, men ikke over hele byen, sier Langedal.

Hovedkilden til svevestøv er piggdekk, som lager støvet som deretter virvles opp i lufta og spres.

Kan innføre piggdekkforbud

Værvarslet viser at det sannsynligvis skal regne på søndag, og det vil i så fall hjelpe på luftkvaliteten. Dessuten så er det mindre trafikk i helgene, som påvirker luftkvaliteten.

– Vi forventer at nivåene av svevestøv går ned i helga. Hvis ikke, så må vi vurdere andre tiltak. Trondheim kommune kan sammen med Statens vegvesen innføre et akutt forbud mot å kjøre med piggdekk, med to dagers varsel, sier Langedal.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.