NRK Meny
Normal

Saftig uhell: Lekkasje ga stinkende bekk

I lengre tid har naboer ved en bekk i Røra klaget over vond lukt. Fredag ble bekken sjekket av miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Kilden til lukten viste seg å være noe spesiell.

Dette lakk fra saftfabrikken

Fruktsaft som blir skylt ut fra en lagertank på Røra fabrikker, har lekket ut i Salbergbekken. Nedbrytning av saftens næringsstoffer fører til en vond lukt som naboer ikke liker.

Foto: Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen

Prøvesvarene indikerte noe spesielt. «Det lukter fruktig», var svaret fra laboratoriet.

Naboer som bor langs Salbergbekken på Røra i Inderøy, har klaget en stund på vond lukt fra bekken. I lengre tid ble det spekulert i om kloakkutslipp kunne være årsaken.

Seniorrådgiver Leif Inge Paulsen ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, sier en kontroll på Røra fabrikker, avslørte kilden til lukten.

– Vi oppdaget at det var en lekkasje fra en lagertank med fruktsaft fra Røra fabrikker, sier forklarer han. Saft fra fabrikken hadde altså rent ut og ned i Salbergbekken.

Bakterievekst i Salbergbekken

Illeluktende bekk på Inderøy i Nord-Trøndelag. Fruktsaftens næringsstoffer brytes ned av naturen og fører til bakterievekst som er hovedårsak til lukten.

Foto: Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen

Det var Trønder-Avisa som omtalte saken først.

Lekkasjen fra fabrikken som har produsert saft siden 1938, viste seg å være omfattende. Paulsen mener lekkasjen burde vært avdekket tidligere.

– Vi hadde et tilsyn på fabrikken i 2010, men kontrollen burde helt klart vært bedre, sier han.

Nedbrytningen av saftens næringsstoffer fører til lukten, mener miljømyndigheten.

Tarmbakterier og fruktsaft

– Vi har i lang tid vært klar over at det har vært forurensing i bekken. Det er mye sukker i fruktsaften, og da blir det en rar lukt i deler av bekken når dette samler seg opp, sier Paulsen.

Årsaken til den spesielle lukten var altså fruktsaft, men prøvene som er tatt fra bekken viser også at den også inneholder mye av tarmbakterien, e.coli.

– Det er helt vanlig med mye tarmbakterier i norske bekker, men i denne bekken er det påvist mye mer enn vanlig. Og det er selvfølgelig plagsomt for dem som bor langs bekken, sier han.

Flere hundre tusen liter saft er tappet fra tank

Kummen som lekker er plassert nedgravd i en åker, noe som skal ha gjort det vanskelig å oppdage lekkasjen. Røra fabrikker fikk første varsel fra fylkeskommunen for tre uker siden, og har nå ansvaret for å utbedre forholdet. Det er de i gang med, ifølge direktør Olav Gjeset.

– Betongkummen inneholder normalt flere hundre tusen liter saft, men nå har vi tømt den for å finne ut av lekkasjen. Da vil lekkasjen stoppe midlertidig, mens vi tetter den. Vi vurderer også å utvide renseanlegget på Hylla, som vi drifter sammen med Inderøy kommune. Da vil vi ha full kontroll med hele vårt avløp. Entreprenøren kommer på mandag og kommer så med et forslag til en løsning, sier han.