Gjest og paellaekspert Geir Gravås og kokk Arne Bredland.
Paella kommer fra Spania, men er nok mest kjent utenfor Spanias grenser. Navnet kommer fra benevnelsen på panna det hele tilberedes i.
En flat jernpanne, størrelsen avhenger av antall som skal bespises. Ingrediensene varierer, men ris, kjøtt og fisk/skalldyr er alltid til stede. Grønnsaker og bønner/linser brukes også. Olivenolje og safran, samt hvitløk er også med. I Valencia brukes ris, bønner, snegler og ål.
Slik lager du radiopaella
Kylling og svinekjøtt freses i olje sammen med masse hvitløk og løk til løken er blank. Tilsett safran. Ris has i og kraft slås i panna til det står over kjøttet. Kokes under lokk i ca. 15 min. Scampi og blåskjell tilsettes sammen med paprika og fennikel. Røde bønner has i og det hele dampes i 4-5 min. Smakes til med salt, sukkererter has i. Rør om, la paellan hvile 2 min. og server. Hvitløksbrød, foccaccia el.l. smaker herlig til. Drikke etter behag, men spansk rødvin, gjerne fra tempranillodruen, er fint følge om bilen skal stå og kvelden er god.
Ingredienser til 4 personer:
2 kyllingbryst
1 svinekotelett uten ben
100 g scampi eller reker (helst rå)
1/2 liter blåskjell
1 løk
Programleder Randi Wilsgård.
8 fedd hvitløk
1 liten fennikkel
1 rød paprika
250 g ris
5 dl. kyllingkraft
1 1/2 dl olivenolje
1/4 boks røde bønner
Noen få sukkererter
1 g safran
salt (ikke for mye)
Vel bekomme!
NRK Trøndelags radiokjøkken sendes hver fredag fra 11.30 til 12.00. Send inn din oppskrift, tema er fugl og fjærkre.
formiddagskokken@nrk.no Eller NRK Trøndelag, 7712 Steinkjer.