NRK Meny
Normal

Sitter får kulturrådets ærespris

Norsk kulturråds ærespris for 2011 går til billedkunstneren Inger Sitter.

Inger Sitter

Inger Sitter.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

– Det skulle jo bare mangle at hun ikke fikk den. Inger Sitter er Norges største nålevende, kvinnelige billedkunstner, sier Bentein Bårdson, leder i kulturrådet til NRK.

Prisen er på 500.000 kroner og blir tildelt en person som har gjort en vesentlig innsats for norsk kulturliv.

– Flyttet grensene

Kulturrådet har også lagt vekt på at Inger Sitter var med på å flytte grensene for det moderne kunstbegrepet i Norge, og at hun har brakt sterke impulser fra utlandet inn i det norske kunstmiløjet.

Rådet viser også til at Inger Sitter har en stor spennvidde i sin produksjon og at hun har arbeidet for kunstnernes kår.

– Det var ikke minst hennes fortjeneste at ordningen med garantiinntekt for kunstnere ble innført, heter det i begrunnelsen.

Glad og takknemlig

Inger Sitter fikk beskjed om prisen over telefon tirsdag, hun forteller til NRK at hun er rørt og glad.

– Jeg er veldig glad og veldig takknemlig for det, sier Inger Sitter.

På spørsmål om hva hun synes om begrunnelsen svarer hun:

– Jeg har hørt en bit av det, som Bårdson leste opp for meg. Jeg ble så forvirret og glad. Da sa jeg at jeg var helt enig.

Kulturrådets ærespris har vært delt ut hvert år siden 1968. Den er tidligere blitt tildelt navn som Alf Prøysen, Harald Sæverud, Arne Nordheim, Anne-Cath. Vestly og Liv Ullmann.

Første kvinnelige professor

Inger Sitter ble født i Trondheim i 1929. Hun er utdannet ved Statens Kunstakademi i 1945, ved Institut Supérieur des Beaux-Arts i Antwerpen og var elev ved Andres Lhotes malerskole og Stanley William Hayter i Paris.

I 1981 ble Sitter den første kvinnelige professoren ved Statens Kunstakademi.

Inger Sitter er representert blant annet i Nasjonalgalleriet og Museet for samtidskunst i Oslo, Henie-Onstad Kunstsenter, Trøndelag Kunstmuseum, Moderna Museet og Nationalmuseum i Stockholm og Statens Museum for Kunst i København.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.