Hopp til innhold

Øykommuner krever utredning før kommunereform

Ti øykommuner ber om 1,2 millioner kroner fra regjeringa for å utrede konsekvensene av kommunesammenslåinger etter et møte på Gardermoen mandag.

Leka

Øykommunen Leka. Både her og i ni andre øykommuner ber de om penger til en konsekvensutredning før kommunereformen vedtas

Foto: Leka kommune

Ordførere fra åtte av øykommunene møtte statssekretær Jardar Jensen i Kommunal- og moderninseringsdepartementet i går.

Øykommunene som ber om konsekvensutredning er Leka, Smøla, Hasfjord, Røst, Værøy, Fedje, Solund, Utsira, Træna og Kvitsøy.

Fornøyd etter møtet

– Det ble et godt møte. Statssekretæren hadde stor forståelse for at øykommuner har spesielle utfordringer. Regjeringa må ta hensyn til store avstander, geografi og at havet skiller, sier ordfører på Leka, Per Helge Johansen.

Han er spent på om søknaden om konsekvensutredning blir tatt hensyn til.

– Vi vil utrede konsekvenser i forhold til rekruttering og bosetting og hva øykommuner betyr for nasjonen Norge. Vi håper vi får et positivt svar fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og at vi får 1,2 millioner kroner til å utrede de ti øykommunene, sier Johansen.

Træna, Nordland

Træna er en av ti øykommuner som vil ha en konsekvensutredning for øyene før det blir en ny kommunereform.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Rask avklaring

Statssekretær Jardar Jensen kan ikke love noe.

– Jeg synes det var et nyttig møte for alle parter. Nå har vi søknaden inne til behandling og jeg lovte kommunene en rask avklaring på søknaden, sier Jensen.

– Hvor nødvendig er det å utrede konsekvensene med kommunesammenslåinger i øykommunene?

– Øykommunene har sine spesielle utfordringer, men det er også viktig å sikre at innbyggerne får de tjenester de har krav på i fremtiden uansett hvor i landet de bor, sier statssekretær Jardar Jensen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Øykommunesamarbeid

De er fornøyd etter møtet i Oslo. Fra venstre Mirjam Ydstebø, Kvitsøy kommune, Per Pedersen, Træna, statssekretær Jardar Jensen, Ole Gunnar Krakhelle Solund, Eva Husby Hasvik og Harald Adolfsen fra Værøy, Roger Osen, Smøla, Andreas Polstein, rådmann Kvitsøy, Thore Hopperstad rådmann Træna, Marthe Klovning Utsira og ordfører Per-Helge Johansen Leka.

Foto: privat