Hopp til innhold

Kongen: – Jeg synes det er veldig leit

Kong Harald uttrykte medfølelse etter dødsulykken da han besøkte Cold Response i Nord-Trøndelag.

Kong Harald

UTRYKTE MEDFØLELSE: Kong Harald besøkte i dag øvelsen Cold Response. Han uttrykte samtidig medfølelse til de etterlatte etter dødsulykken.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

Kongen besøkte i dag NATO-øvelsen Cold Response i Nord-Trøndelag. Besøket fikk derimot et alvorlig bakteppe, etter at et pansret kjøretøy fra Forsvaret kolliderte med med en sivilbil og en person omkom tidligere på dagen.

– Jeg synes det et veldig leit og tankene mine går selvsagt til de etterlatte og de som sitter igjen, sier kong Harald.

Forsvarssjefen: – Veldig trist

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen

VELDIG TRIST: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen forteller at ulykken preger kongebesøket, men at det gjennomføres som planlagt.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

I forbindelse med besøket utrykte også forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sin dypeste medfølelse.

– Det er veldig trist når slike ulykker skjer. Det preger kongebesøket, men vi gjennomfører som planlagt. Det er veldig stas for styrkene å få besøk av Kongen. Kong Harald har gitt utrykk for å ha fått et godt bilde av Cold Response, sier Bruun-Hanssen.

Et voldsomt sammenstøt

Politiet fikk melding om ulykken like etter klokka 09.30. Ulykken skal ha skjedd rundt 22 kilometer fra Snåsa sentrum på fylkesveg 763.

– Det et et norsk pansret kjøretøy som har krasjet med en sivil bil, opplyste oberstløytnant og talsmann for Cold Response 2016, Aleksander Jankov.

Det pansrede kjøretøyet var en såkalt bergpanser. Kjøretøyets oppgave har som rolle å berge andre kjøretøy hvis det er behov for det.

Kollisjon stridsvogn

Personen som omkom satt i personbilen. Det var to personer som satt i stridsvognen.

Foto: Espen Holtan / NRK

Øvelsen fortsetter

Forsvaret skriver i en pressemelding at øvelsen fortsetter, men at de vil kansellere aktiviteter planlagt nær ulykkesstedet.

– Forsvaret øver for å ivareta nasjonens sikkerhet. Ulykker er alltid tragisk, og vi synes det er særdeles trist at en person er omkommet i forbindelse med øvelsen, sier talsmann for øvelse Cold Response Aleksander Jankov i en pressemeldingen.

Kong Harald føler med de etterlatte etter ulykken mellom en personbil og en stridsvogn.

Kongen føler med de etterlatte etter dødsulykken i dag.

– Mistet kontrollen

Statens Havarikommisjon for transport, har startet forundersøkelse i saken. De involvertes kjøretøy blir undersøkt og politiet har beslaglagt førerkortet til føreren av stridsvognen. I følge T-A.no skal føreren har innrømmet at han mistet kontrollen over kjøretøyet.

– De har forklart at de mistet kontrollen på kjøretøyet, sier politiadvokat Tove Jensen Røddesnes til avisen.

Over 15.000 soldater fra 14 nasjoner deltar på Cold Response. Målet med øvelsen er at Nato-allierte og andre skal samordne sine ressurser og trene på militære operasjoner sammen.