Kjemper om å få bygge ut fjæra ved kampflybase

De store utbyggingsplanene rundt den nye kampflybasen på Ørlandet, skaper konflikt mellom næringslivet og naturvernere. Kampen om fjæra i området er hard og bitter.

Planer for Brekstad

Planene om utfylling av fjæra på Brekstad faller ikke i god jord hos naturvernere og andre som er glade i friluftsliv.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Næringsinteressene står steilt mot bo- og rekreasjonsinteresser. Mens representantene for næringslivet vil fylle ut Brekstadfjæra og bygge næringsbygg, vil andre bevare natur, idyll og bokvalitet.

Biolog og leder ved Ørland våtmarkssenter, Ingrid Bjørklund, vil ikke at fjæra skal fylles ut. Hun mener området har kvaliteter som er attraktivt for folk som skal bosette seg i området som vannflate, fugleliv og sjøbad.

– Det er jo slike kvaliteter vi flytter for å få. Her vil vi være etter arbeidstid og på lørdager kan vi gå tur her, sier Bjørklund til NRK.

Hun avviser at det bare er de ivrigste naturvernerne som har motforestillinger mot utfylling av fjæra.

– Det handler ikke bare om fuglelivet. De fleste som snakker om fuglene, er de som liker at det er liv rundt seg, sier biologen.

Vil fylle ut mer

Kommunen ønsker å bevare mest mulig av bukta, mens næringslivet ønsker å fylle den ut for å tilby næringsbedrifter tomter.

– Vi vil fylle ut mye mer. Da industrien kom hit på 1980-tallet, ble den lovet at den kunne utvikle seg her i mange år fremover. Det er heller ingen interessekonflikt med fugler, sier leder Morten Rosenlund i Ørland næringsforening.

Han mener kommunen må slippe til næringslivsinteressene og at det er nok kontakt med sjøen som det er.

– Rundt på Brekstad er det mye kontakt med sjøen. Vi mener vi bør ha 135 dekar oppfylt som en minimumsgrense. Det arealet tror næringslivet de klarer å fylle i løpet av de neste åtte til ti årene med den aktiviteten som er her på Ørlandet, sier Rosenlund til NRK.

Saken ligger ute på høring med frist 21 november, og avgjørelsen faller i Ørland Kommunestyre 18. desember.