Konkurrerer om Norges største kunstpris

Fire nominerte kunstnere har mottatt 150 000 kroner. Nå får de muligheten til å vinne Lorck Schives Kunstpris på en halv million.

De nominerte til årets Lorck Schives Kunstpris

FORSKJELLIGE: Snorre Ytterstad, Jana Wind, Vanessa Baird og Ane Hjort Guttu stiller ut ulike kunstformer innen bilde, foto, film, lyd og gjenstander.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Med denne pengestøtten skal kunstnerne lage en utstilling. Den blir stående på Trondheim Kunstmuseum i tre måneder, og halvveis i utstillingstiden avsløres vinneren, sier Odd Fredrik Heiberg, styremedlem i Lorck Schives legat, til NRK.

– Underlig, men verdifullt

De fire som konkurrerer om prisen representerer ulike kunstformer innen bilde, foto, film, lyd og gjenstander.

– Det er veldig artig å bli nominert. Det er også utrolig fine lokaler og ålreite folk å få stille ut sammen med, sier Jana Winderen fra Bodø og Vanessa Baird fra Oslo.

Snorre Ytterstad fra Bodø er enig med Winderen og Baird. Ane Hjort Guttu fra Oslo er imidlertid litt betenkt.

– Det er en fin pris å få være med på, men samtidig er det underlig å være i en situasjon hvor vi skal måles opp mot hverandre.

– Lar det seg gjøre å sammenligne?

– På en måte ikke, for det går ikke an å sammenligne de forskjellige kunstnerskapene. Likevel er det verdifullt å være med på dette, sier hun.

Lorck Schives Kunstpris 2015

SPENTE: Fra venstre står kunstnere Snorre Ytterstad og Jana Wind, direktør for Trondheim Kunstmuseum Johan Börjesson, kunstner Vanessa Baird, legatstyrets Odd Fredrik Heiberg og kunstner Ane Hjort Guttu.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Pris som profilerer

En internasjonal jury skal dele ut hovedpremien, og ifølge Heiberg blir det alltid diskusjon når det skal avgjøres hvem som får prisen og ikke.

– Det vil alltid være et subjektiv valg. Men slik er det når kunstnere lever, uansett hva de gjør, når de søker stipender og når de søker utstillingsplass. Noen får plassen og noen får den ikke, sier han.

For Heiberg er det viktigste at man tilegner seg nye perspektiver på hvordan man kan foreta en vurdering av kunsten.

– Det må være en samtale rundt det. En pris som dette vil hjelpe til å profilere kunstnere og samtidig hjelpe kunstlivet generelt i å sette ord på en kunstopplevelse, sier han.

Hedrer samtidskunsten

Kunstprisen, som initieres av Lorck Schives legat, er Norges største. Den tildeles uten innblanding fra kommersielle sponsorer.

– Pengepremiene genereres kun av festeavgifter for tomter som befinner seg på Bakklandet i Trondheim, forklarer Heiberg.

Christian Lorck Schive, født i Trondheim i 1805, eide mange eiendommer i byen. Han startet opprinnelig legatet for å finansiere nevøens kunstnerkarriere. I dag er legatets målsetting å skape interesse og diskusjon rundt samtidskunsten.