NRK Meny
Normal

Kan ta uker før kalksiloen rives

NorFraKalk ønsker å rive den havarerte kalksiloen i Verdal så snart som mulig. Nå venter de bare på tillatelse fra kommunen, men det kan ta flere uker.

Kalksilo Verdal

Etter at NorFraKalk er ferdig med å tømme den havarerte siloen i Verdal, skal den rives. Nå venter de bare på rivingstillatelse fra kommunen.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Glenn Bekkeli

Tømminga av siloen går etter planen, sier daglig leder ved NorFraKalk, Glenn Bekkli.

Foto: Randi Wilsgård / NRK
Tømming av kalksilo

Arbeidet med å tømme siloen starta onsdag kveld.

Foto: Terje Næss

– Siloen skal rives så snart vi får rivetillatelse fra kommunen, sier Glenn Bekkli, som er daglig leder i NorFraKalk.

Tømminga går som planlagt

Onsdag kveld starta arbeidet med å fjerne 5 000 tonn helsefarlig brentkalk fra den havarerte kalksiloen, og så langt går alt etter plana.

– Vi har hatt et par stopp, men ellers går tømminga av kalken omtrent som planlagt, forteller Bekkli.

Området rundt utlastingspunktet er tetta med et telt, og kalken blir frakta med innebygde transportbånd ned til havna og om bord i båten Kalkvik.

Bekymra naboer

Det var i starten av september at den ene av tre kalksiloer ved fabrikken NorFraKalk i Verdal sto i fare for å kollapse. Årsaka var at konstruksjonen i siloen var for svak.

Hele industriområdet måtte evakueres, og naboer har også vært bekymra for spredning av brentkalk i forbindelse med tømminga. Men bedriften mener de har kontroll.

– Vi har evaluert det som skjedde for en måned siden og ny sikkerhetsinstruks er utarbeidet. Siloen er forsterket og kvalitetssikret av Sintef, sa Hanne Markussen Eek, HR-sjef i Franzefoss Minerals AS.

Ønsker å rive over helga

Ifølge Bekkli vil fjerningen av brentkalken ta opp til 50 - 60 timer. Og når de har fått ut all kalken skal siloen ryddes og etter hvert rives.

– Vi kan ikke rive før kommunen gir oss tillatelse og det kan ta mange uker ennå. Vi ønsker å starte rivinga allerede over helga, men vi må vente på klarsignal fra kommunen, forteller Bekkli.

Om siloen skal bygges opp igjen er ennå ikke bestemt. Det må styret ved NorFraKalk avgjøre.

– Om vi får frakta kalken med tog oftere, er det kanskje ikke nødvendig med tre siloer. Da klarer vi oss med de to vi har i dag.