– Noen ganger synger vi ting vi ikke forstår

Folk fra 20 ulike nasjoner møtes en gang i uka for korsang i Levanger. Det har gitt resultater for både språk, vennskap og integrering i samfunnet.

Ved voksenopplæringa i Levanger er mennesker fra 20 forskjellige land på korøving en gang i uka, noe som har gitt resultater for språklæring og integrering.

– Jeg gleder meg til hver mandag. Jeg har aldri tenkt at jeg skal synge, men jeg liker det, sier Rim Alhamzeh, som opprinnelig kommer fra Syria.

I tre år har hun vært i Norge, og hun startet i koret til Levanger voksenopplæring samtidig som hun begynte på skolen. Det angrer hun ikke på.

Rim Alhamzeh

Rim Alhamzeh synes koret har hjulpet henne med den norsk uttalen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Koret har på mange måter hjulpet meg med norsk uttale, for vi synger ofte norske sanger. Det gjør det også lettere å få venner, når man kan snakke norsk, sier Alhamzeh.

Felix Neweme fra Zimbabwe mener også at koret har hjulpet ham med norsken.

– Noen ganger synger vi ting vi ikke forstår, og da spør vi læreren om hva det betyr. Hun forklarer og da forstår vi, sier Neweme.

– Et par hundre har vært innom

Koret startet opp høsten 2011 med cirka 20 medlemmer. Siden da har medlemstallet vært nokså stabilt, men med en stor gjennomstrømning av folk.

– Mange har vært med en periode, og senere flyttet eller sluttet, så vi mener at kanskje et par hundre har vært innom oss, sier Janniken Sandesmo som sammen med Liv Kolstad dirigerer koret.

Janniken Sandesmo

Janniken Sandesmo mener koret er en fin arena for å lære språk og bli kjent med andre nordmenn.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Det er mange unge og voksne asylsøkere, flyktninger og innvandrere med svært ulik botid i Norge, fra bare noen uker på norsk jord til mange år som bosatt i Levanger. I tillegg til at flere norske medlemmer har kommet til etter hvert, sier Sandesmo.

Identitet i lokalsamfunnet

Siden oppstarten har koret deltatt på en rekke arrangement.

– Folk får en identitet i lokalsamfunnet når vi er ute og holder konserter og har faste øvinger. Det tror jeg er veldig viktig, sier norsklærer, Kjartan Gjelvold.

Sandesmo er enig, og mener koret er en fin møteplass.

– Koret er en veldig fin arena for å lære språket, for å integreres i samfunnet, bli kjent med andre nordmenn og få en god opplevelse, sier hun.