Hopp til innhold

Vellykket integrering på folkehøgskolene

RINGERIKE (NRK): Da flyktningkrisen slo inn for fullt i fjor åpnet folkehøgskolene i landet dørene for enslige mindreårige flyktninger.

Integrering på Ringerike folkehøgskole

GODE VENNER: Jørgen Nybo og Efrem Nuguse Kahsay på rommet de deler på Ringerike folkehøgskole.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Nå bor rundt 100 flyktninger på folkehøgskoler over hele landet, og i Ringerike har samarbeidet mellom kommunen og skolen vært så vellykket at integreringsprosjektet vil fortsette også neste skoleår.

På Ringerike folkehøgskole bor det åtte mindreårige flyktninger. Seks av dem er fra Eritrea og to er fra Afghanistan. Folkehøgskolen åpnet dørene under flyktningkrisen for ett år siden og etablerte linjen "Ny i Norge".

To gode romkamerater

Jørgen Nybo (19) fra Bergen var først skeptisk da han skulle bo på rom med Efrem Nuguse Kahsay (18). Efrem er en mindreårig flyktning, og kommer fra konfliktfylte Eritrea.

– Jeg visste ikke hvordan han kom til å være, og det var spesielt skummelt i starten fordi han var fra et helt annet land med en annen kultur, men etter å ha bodd med ham i et halvt år kan jeg si at jeg har vært veldig heldig, sier Jørgen.

Han mener det er helt topp at flyktninger får gå på folkehøgskole fremfor å bli plassert i en kommunal bolig for unge flyktninger. Det synes også Efrem selv.

– Det er hyggelig, og jeg lærer mye norsk, sier han.

Jørgen Nybo og Efrem Nuguse Kahsay

Jørgen Nybo og Efrem Nuguse Kahsay ved inngangsdøra til rommet på folkehøgskolen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Genialt

Einar Lindhjem

Einar Lindhjem er lærer på Ringerike folkehøgskole som har en egen linje for enslige mindreårige flyktninger.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Et knapt år etter at den nye linja startet opp kan lærer Einar Lindhjem fortelle at både skolen og kommunen er fornøyd med resultatet.

– Det geniale er at alle gjør det de er best til. Læringssenteret i kommunen har kjempeflinke norsklærere, mens vi er eksperter på å skape et raust og inkluderende ungdomsmiljø der elevene har respekt for hverandre og der det skjer masse gøy, sier han.

– Dette er hurtigintegrering

Så langt er det 15 av landets kommuner som har gjort avtaler med folkehøgskoler, og så langt har 100 mindreårige flyktninger fått plass på en folkehøgskole i Norge.

Liebe Rieber-Mohn

Direktør for Integrerings - og mangfoldsdirektoratet, Liebe Rieber-Mohn.

Foto: NRK

Direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Liebe Rieber-Mohn, forteller at erfaringene de har ser lovende ut.

– Dette er en form for hurtigintegrering der man bor og lever sammen med andre ungdommer og får en mulighet til raskt å bli en del av det norske samfunnet, sier hun.

– Kan det bli mer av denne formen for integrering fremover?

– Det skal vi ikke se bort ifra, nå som det viser så gode resultater.

Flere nyheter fra NRK Buskerud