Kaffeslabberas med kongen

Over 1000 mennesker møtte opp på Vestfrontplassen ved Nidarosdomen for kirkekaffe med kongeparet.

Over tusen fikk markere grunnlovsjubileet med en kopp kaffe sammen kong harald og dronning Sonja utenfor Nidarosdomen i Trondheim.

Mange møtte opp til kirkekaffe på Vestfrontplassen ved Nidarosdomen. Kongeparet deltok også på festlighetene i en halv time.

Kong Harald og dronning Sonja deltok begge på kirkekaffe på Vestfrontplassen utenfor Nidarosdomen. Arrangementet var en del av den nasjonale gudstjenesten som ble holdt 20. mai.

– Dette var fantastisk, sa kong Harald etter kirkekaffen var over.

Flere prominente gjester

Kongeparet var to av flere prominente gjester som deltok på kirkekaffen. Også statsminister Erna Solberg var til stede.

– Det var en veldig hyggelig kirkekaffe og en veldig flott gudstjeneste i Nidarosdomen. Det er fantastisk å være i en kirke som har et så vakkert lydrom som Nidarosdomen, sier Erna Solberg.

Den økumeniske gudstjenesten 20. mai er et av kirkens arrangementer i forbindelse med grunnlovsjubileet, og representanter fra flere religioner i Norge var invitert.

Hør hele gudstjenesten her:

Også ved feiringen av Grunnlovens hundreårsdag var Nidarosdomen arena for kirkens jubileumsfest. Dagens gudstjeneste, som begynte klokka 16.30, skal symbolisere enhet og mangfold i det nasjonale fellesskapet.

– Trodde dette bare var for fiffen

Blant de over 1000 fremmøtte til kirkekaffen var Arild Hals. Han var storfornøyd med opplegget på Vestfrontplassen.

Tekake

Store mengder med kake og kaffe var klargjort til kaffetørste trøndere.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

– Dette var helt fenomenalt. Jeg trodde dette bare var for fiffen, sier Hals.

To andre som hadde tatt turen til kaffeslabberaset var Bjørg Dalen Storrønning og Randi Vetland. De jobbet som frivillig på arrangementet.

Vi har servert tekake, som er en trøndersk spesialitet. Det skal i alle fall ikke stå på kaken, sier Vetland.

Kroningsskikken viktig etter 1814

Nidarosdomen er det eneste geografiske sted som er nevnt i Grunnloven, fordi kirken ble kroningskirke i 1814. Det hadde riktignok vært kroninger i domen siden 1449, men blant annet unionen med Danmark satte en stopper for dette helt til 1818.

Da ble Carl XIV Johan den første kongen som ble kronet etter grunnlovsbeslutningen. På denne tiden var det økonomisk depresjon i landet, og Trondheim var dårlig forberedt på høytideligheten. Gjestene måtte innlosjeres privat, og hele arrangementet baserte seg på penger, gaver og lån fra borgerskapet i byen. Selve seremonien var imidlertid storslagen.

Les alt om kroninger i Nidarosdomen her.

Den siste kroningsfesten i Trondheim skjedde da Haakon VII og dronning Maud ble kronet i 1906. I 1908 vedtok Stortinget å oppheve kroningsparagrafen i Grunnloven.

LES: De skjulte rommene i Nidarosdomen