Hopp til innhold

Kongelig gudstjeneste i Trondheim

Kongeparet, statsministeren og stortingspresidenten var noen av gjestene i ettermiddagens nasjonale gudstjeneste i Nidarosdomen.

Kong Harald og dronning Sonja

Kongeparet var tydelig begeistret over oppmøte på Vestfrontplassen utenfor Nidarosdomen.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Kongeskipet

Kongeskipet Norge seilte inn Trondheimsfjorden tirsdag formiddag.

Foto: Stein Roar Leite / NRK
Helga Haugland Byfuglien

Preses Helga Haugland Byfuglien holder dagens preken i Nidarosdomen.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Den økumeniske gudstjenesten 20. mai er et av kirkens arrangementer i forbindelse med grunnlovsjubileet, og representanter fra flere religioner i Norge er invitert.

Kongeskipet seilte inn til Trondheim allerede i formiddag. Kong Harald og dronning Sonja ankom først senere på dagen, og ble offisielt mottatt når de går i land fra skipet klokka 16.20.

Kongeparet ble mottatt av havnekaptein Svein Kåre Aune og ordfører i Trondheim Rita Ottervik ved landgangen.

  • Gudstjenesten overføres direkte på P1+ fra 16.30 til 17.30
Her forlater kong Harald og dronning Sonja kongeskipet i Trondheim havn.

Her forlater kong Harald og dronning Sonja kongeskipet.

Kirkekaffe for alle

Også ved feiringen av Grunnlovens hundreårsdag var Nidarosdomen arena for kirkens jubileumsfest. Dagens gudstjeneste, som begynner klokka 16.30, skal symbolisere enhet og mangfold i det nasjonale fellesskapet.

Kongeparet ble møtt med salutt fra Kristiansten festning da de gikk i land. Ved ankomst Nidarosdomen ble de mottatt av preses Helga Byfuglien, som også holdt prekenen.

Kø utenfor Nidarosdomen

Klokken 15.30 var det lang kø utenfor Nidarosdomen

Foto: Grethe Thobroe / NRK

Byfuglien gleder seg stort til dagens økumeniske gudstjeneste.

– Jeg gleder meg veldig til å feire gudstjeneste i Nidarosdomen. Domen har vært et viktig symbol, og betyr svært mye fortsatt. Det blir en flott markering av grunnloven, sier preses Helga Byfuglien til NRK.

1000 mennesker vil kunne følge gudstjenesten inne i selve domen, 350 av disse er inviterte.

– Etter gudstjenesten kan alle som vil kan delta på kirkekaffe på Vestfrontplassen. Kongeparet vil også delta på kaffen i en halv time, før de drar tilbake til kongeskipet like etter klokka 18, sier kommunikasjonsrådgiver hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Aage Tørris Ekker.

– Rammene er de flotteste vi kan drømme om. Når i tillegg kongeparet kommer, viser det at vi er et stort fellesskap, sier Byfuglien.

LES: Steinmeyerorgelet klart til grunnlovsjubileet

Kroningsskikken viktig etter 1814

Nidarosdomen er det eneste geografiske sted som er nevnt i Grunnloven, fordi kirken ble kroningskirke i 1814. Det hadde riktignok vært kroninger i domen siden 1449, men blant annet unionen med Danmark satte en stopper for dette helt til 1818.

Da ble Carl XIV Johan den første kongen som ble kronet etter grunnlovsbeslutningen. På denne tiden var det økonomisk depresjon i landet, og Trondheim var dårlig forberedt på høytideligheten. Gjestene måtte innlosjeres privat, og hele arrangementet baserte seg på penger, gaver og lån fra borgerskapet i byen. Selve seremonien var imidlertid storslagen.

Les alt om kroninger i Nidarosdomen her.

Den siste kroningsfesten i Trondheim skjedde da Haakon VII og dronning Maud ble kronet i 1906. I 1908 vedtok Stortinget å oppheve kroningsparagrafen i Grunnloven.

LES: De skjulte rommene i Nidarosdomen

Kong Karl Johan blir kronet i Nidarosdomen 7. september 1818

Kong Karl Johan ble kronet i Nidarosdomen 7. september 1818, som den første etter at Norge fikk sin grunnlov.

Foto: Maleri av Jacob Munch fotografert av Kjartan P. Hauglid, Det Kongelige Hoff