NRK Meny
Normal

Julepryd på 16 meter

Årets juletre til Hamburg er en pryd med sine jevne vippende grener. I dag ble det felt i en hage i Trondheim.

Hvert år gir Trondheim kommune et tre til Hamburg. Det skal stå og pynte opp midt i sentrum. I år var det Gisle Elnan som fikk den store æren å skjenke et tre til den tyske byen. I dag kom et stort følge fra kommunen inn i hagen hans, og med seg hadde de en motorsag.

- Det er for stort til at det er trist at det drar. Og det jo artig at det drar dit det drar, sier Elnan

Nå vurderer han å bli med ordfører Rita Ottervik når hun skal tenne lysene i treet nå det er på plass i Hamburg nærmere jul. Det blir nok litt uvant å se det gamle treet stå med røde kuler og tusenvis av små tente lyspærer.

 

Naboen tipset

Treet ble planta i 1953, skal den forrige huseieren ha fortalt Elnan. Og da han tok over huset, og hage, ble treet hans glede og problem. Nå er det blitt så stort, at det har begynt å vokse inn på naboens gård. Sammen ble de enige om at treet måtte hugges ned.

- Naboen sa at dette måtte bli et juletre, så det var han som ringte kommunen og tipsa. Jeg selv trodde ikke at det var fint nok til å bli juletre, forteller Elnan.

Seniorrågiver ved Miljøenheten i Trondheim kommune, Ole Johan Sætre, tar imot tips fra treeiere i hele byen, og har vært på befaring hos mange. Men da han fikk se treet til Elnan var han ikke i tvil. Han er litt overrasket over at Elnan selv ikke hadde høyere tro på grana si.

- Dette er et glimrende tre. Det er 16 meter høyt, vidt, jevnt og flott, med kongle i toppen. Finere tre kan man nesten ikke få. Det er jo reine Donald Duck-treet med vippende grener og det hele her, sier Sætre.

 

Pakkes godt inn

Kommunalråd Åse Sætran fikk jobben med å sage ned treet. Nå står det foran en lang reise, helt ned til Hamburg. Men etter at treet har kommet fram lettere pjuskete tidligere, har kommunen de siste årene ikke spart på innpakningen.

- Det blir pakket inn som en julegave, med plastpresenning og nesten en kilometer med tau for å binde det. Så pakkes det inn med presenning, forteller Sætre.

 

Video fra Trøndelag

Sammen med bestefar og Tynset-torader´n