Hopp til innhold

Klæbo dømt til betinget fengsel – slik svarer han

Johannes Høsflot Klæbo godtok bilkrasj-dommen på stedet. I retten forklarte skistjernen at han opplevde at bilen foran bråbremset, og at han derfor fikk litt panikk.

Johannes Klæbo

DØMT: Johannes Klæbo kom med en uforbeholden tilståelse i Sør-Trøndelag tingrett, og godtok dommen på stedet. Dette bildet er tatt i Seefeld.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Litt i panikk trykker jeg på feil pedal, sa Johannes Høsflot Klæbo i retten.

Like etter at VM-festen måtte skistjernen møte i Sør-Trøndelag tingrett – siktet etter et trafikkuhell som skjedde på Byåsen i Trondheim 12. desember. Klæbos bil, en annen bil med en sjåfør og en passasjer og en 12 år gammel fotgjenger var involvert i uhellet.

Johannes Høsflot Klæbo startet sin forklaring like etter klokken 09 onsdag.

Før det hadde gått en halvtime tilsto han å ha brutt veitrafikklovens paragraf 3 om aktsomhet. Dommen ble avsagt like før klokken 10.

Klæbo ville ikke snakke med pressen, men publiserte onsdag formiddag en selvironisk post på Instagram med seg selv i fangedrakt.

De fleste reagerer på posten med kommentarer som «haha» eller støtteerklæringer.

«Flott med sjølironi», skriver en av de flere hundre som har kommentert Instagram-posten.

«Sånt som skjer når man er et menneske», skriver en annen. Flere sammenligner humorstuntet hans med noe Petter Northug kunne gjort.

Men Klæbo får også noe negativ respons på sitt humoristiske svar til dommen. «Usmakelig», skriver en under posten.

«Hahaha sa idiotene som ikke selv sitter i rullestol pga. påkjørsel av en annen idiot som ikke klarer å se trafikkbildet foran seg og ha orden på pedalene sine», skriver en annen.

Uten lappen i ni måneder

I dommen heter det at Klæbo har vist manglende oppmerksomhet.

«Påkjørselen er ikke et resultat av hensynsløs atferd eller at siktede har tatt en bevisst risiko under sin kjøring. Siktede var under kjøringen uoppmerksom og uoppmerksomheten ble etterfulgt av en panikkartet reaksjon hvor han forvekslet gass- og bremsepedal», står det i dommen.

Dommer Ingvild Skaar sa i domsavsigelsen at trafikkuhellet var såpass alvorlig at bot ikke er nok.

Klæbo er dømt til 16 dagers betinget fengsel med prøvetid på to år. Han må ikke sone i fengsel. I tillegg er han dømt til å betale 10.000 kroner i bot, subsidiært fengsel i 15 dager. Han hadde tre prikker på førerkortet fra før, og taper nå føreretten i ni måneder.

Han fikk åtte dager strafferabatt fordi han erkjente straffskyld og tilsto umiddelbart. Klæbo godtok dommen på stedet.

HØR DOMSAVSIGELSEN: Johannes Høsflot Klæbo er dømt til betinget fengsel og bot, og mistet føreretten.

En tilståelsessak er en forenklet fremgangsmåte for straffesaker. Den tar kortere tid, da den avgjøres uten tiltalebeslutning og hovedforhandling.

Mener bilen foran bråbremset

Klæbo møtte i rettssal 309 alene, uten advokat. Rettsmøtet startet med at han forklarte seg om omstendighetene rundt trafikkuhellet og svarte på spørsmål fra dommer Ingvild Skaar.

– Jeg kjører på vei hjem fra byen. Jeg kjører inn i rundkjøring med relativt lav fart. Jeg får ikke med meg at bilen foran bremser. I stedet for å trykke på bremsen trykker jeg på gasspedalen, og akselererer inn i rumpa på bilen foran, sier Klæbo.

Klæbo opplevde det som at bilen foran bråbremset. Dette førte til at han fikk «litt panikk».

Han fikk ikke med seg at en fotgjenger gikk over veien. Han understreker at han ikke satt med mobil, og at han ikke følte seg spesielt uoppmerksom.

Rettssal 309 sør-trøndelag tingrett rettssak johannes høsflot klæbo

FORKLARTE SEG: Johannes Høsflot Klæbo satt her og forklarte seg for dommer Ingvild Skaar.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Følte det var et kraftig sammenstøt

Sakkyndigrapporten etter uhellet sier at Klæbo kolliderte i 39 kilometer i timen. Klæbo har forklart at kjøreforholdene var gode, og at han kjenner Byåsveien godt. Etter sammenstøtet snakket Klæbo med alle involverte.

– Var det et kraftig sammenstøt, spurte dommer Skaar.

– Ja, jeg følte jo det var et smell. Man blir litt i sjokk, svarte Klæbo.

Johannes Klæbo

FORT FERDIG: Rettsmøtet med Johannes Høsflot Klæbo var over raskt. Skistjernen gikk ut av rettssal 309 så fort han hadde fått dommen. Bildet er tatt i Seefeld.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skistjernen ville ikke la seg avbilde eller filme før, under og etter rettsmøtet. Han ønsket heller ikke svare på spørsmål fra pressen, og gikk raskt ut av tingretten etter at han hadde fått dommen.

Dommeren la vekt på hvor ille det kunne gått

– Påkjørselen kunne lett ha fått langt alvorligere konsekvenser for den myke trafikanten, sa dommer Skaar i retten.

Klæbo kjørte i sin leasede Toyota Rav 4 denne desemberdagen. Bilen er nå kondemnert. Bilen som kjørte foran ham på Byåsveien stoppet for en fotgjenger. Sammenstøtet bakfra førte til at bilen ble skjøvet fremover og traff den 12 år gamle jenta som gikk over fotgjengerfeltet.

Bilen Johannes Høsflot Klæbo kjørte på

DEN ANDRE BILEN: Slik så kvinnens bil ut etter at Johannes Høsflot Klæbo kjørte inn i den.

Jenta fikk lettere skader. Kvinnen i 30-årene som kjørte bilen Klæbo krasjet inn i ble ikke skadd. Mannen som satt på fikk brudd i ryggen og måtte sykemeldes i seks uker.

Klæbo fikk ingen skader. Førerkortet hans ble beslaglagt etter uhellet.

Ingvild Skaar

KUNNE ENDT VERRE: Dommer Ingvild Skaar la vekt på at kollisjonen i Byåsveien kunne endt langt verre enn den gjorde.

Foto: Jøte Toftaker / NRK