NRK Meny
Normal

Jakta på julenissen

På Trøndelag Teater er jakta på julenissen i gang. Vi følger spillet bak kulissene. Er trua på det gode en av tingene som gjør livet utholdelig? Noe vi ikke kan klare oss uten?

Ingrid Bergstrøm (Virginia)

Bli med bak kulissene i jakta på julenissen på NRK1 søndag

Foto: GT Nergaard

Spørsmålet er alvorlig nok. Julenissen er mer enn en gledesspreder. Stykket Virginias brev handler om ei jente som i den virkelige verden, nærmere bestemt vinteren 1897, skriver et brev til The New York Sun og spør om julenissen virkelig finnes.

Hun får svar, et svar om nissen og om de tingene vi ikke kan se, men som er viktige å ha med seg, å tro på likevel.

Skapt underveis

Ingrid Bergstrøm (Virginia) og Kristine Welde Tranås (Peter)

Ingrid Bergstrøm (Virginia) og Kristine Welde Tranås (Peter)

Foto: GT Nergaard

Dette er en historie fra virkeligheten. Den har Trøndelag Teater spunnet videre på, og nærmest på dugnad skapt forestillinga som spiller seg ut på hovedscenen før jul. At livet er mer enn aksjekurser og statussymbol.

Livssynsredaksjonen i NRK har gått inn i kulissene for å snakke med folkene som står bak, både på og bak scenen. Spørsmålet er enkelt. Vi vet at julenissen ikke finnes egentlig, men tanken og trua på ham lever i beste velgående. Det de prøver å finne svar på er hvorfor. Hva denne gubben med de beste hensikter egentlig er. Hva slags rolle har han i våre liv, og ikke minst i barns liv.

Engasjement er viktig

Vi møter fire unge jenter som ser stykket, vi møter regissøren, komponisten og deres medsammensvorne og vi møter Ingrid Bergstrøm som spiller hovedrollen, ei jente på 8 år.

– Vi trenger noe å tro på. Fantasier, drømmer er viktige. Sjøl tror jeg sterkt på engasjement, å brenne for det jeg gjør og jeg tror på kjærligheten, sier regissør Kjersti Haugen.

Første søndag i advent møtte vi Øyvind Brandtzæg mens han var i ferd med å jobbe fram sin rollekarakter, tusten Mattis i Fuglane. Tredje søndag i advent gir et møte med Helle Ottesen. I siste sending forbereder teatersjefen endelig årets julefeiring på teatret.

Ingrid Bergstrøm (Virginia)

Ingrid Bergstrøm (Virginia)

Foto: GT Nergaard