Hun er sjefen for Norges sydligste forskningsstasjon

Den første kvinnelige lederen på forskningsstasjonen Troll i Antarktisk er trøndersk. Marit Øvstedal tok imot Kongen da han besøkte Dronning Maud Land for første gang.

Denne uken feiret forskningsstasjonen Troll.
Og for første gang er det en kvinne som er sjef på stasjonen.
Hun leder en gruppe på seks personer som ivaretar Norges interesser i Dronning Mauds Land.
Nå venter en lang og mørk vinter vår lørdagsgjest Marit Øvstedal.

Marit Øvstedal (34) fra Trondheim – første kvinnelige stasjonssjef på Troll i Antarktis.

Sivilingeniøren fra Trondheim overvintrer på Troll-stasjonene dette året sammen med seks andre, for å forske, representere Norge og støtte næringsutvikling. Marit Øvstedal fungerer både som stasjonssjef og forskningstekniker – og hun trives.

– Jeg får være med på veldig mye artig som jeg ikke ellers ville ha fått gjort i jobbsammenheng, og det liker jeg godt, sier Øvstedal til NRK.

Bursdagsfest

Troll-stasjonen feirer 10 årsjubileum i år og den anledning fikk de besøk av Kong Harald for noen dager siden. Det var et historisk besøk på flere måter. Det var både aller første gang Kongen besøkte Dronning Maud Land, men det var også første gang en konge i det hele tatt satte sin ben i Antarktis.

Og den som sto på bakken for å ønske velkommen var selvfølgelig stasjonssjefen.

– Det var så klart veldig spennende, men jeg hadde ikke forberedt meg på noe særlig annet enn at jeg skulle ønske velkommen, sier Øvstedal.

Kongen ble presentert for dystre klimafakta under sitt besøk, mer og mer av isen også her forsvinner i havet og gjør at havnivåene stiger. Likevel var Øvstedal mer opptatt av å fortelle Kong Harald om den flotte naturen.

– Jeg fortalte om alle turmuligheten vi har her og de nydelige opplevelsen jeg får. Naturen gir meg en enorm glede og gjør at jeg glemmer kjas og mas, forklarer hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kong Harald fikk onsdag en omvisning på NILU-stasjonen i Antarktis under sitt besøk på Troll.

Kong Harald på NILU-stasjonen i Antarktis. Til høyre: Seniorforsker Chris Lunder NILU

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Prøver å ha hobbyer

Å jobbe i et mannsdominert miljø er ikke noe nytt for trønderen, og hun prøver å sette sitt preg på samfunnet i Antarktis.

– Både på skole og i jobb er jeg vant til at det er overvekt av menn, så det har ingenting å si for meg og min rolle, men nå vil jeg prøve å utvikle meg litt og har planer om å starte opp bryggeri, forteller Øvstedal.

Bryggeriet blir desidert verdens sørligste i sitt slag. Trønderen understreker at det er viktig med hobbyer, selv i et så ugjestmildt miljø som Antarktisk kan være.

– Å lære seg nye ting er viktig, så dette er mitt bidrag til selvutvikling, avslutter hun.