Her får kommunalministeren søknaden om sammenslåing

Kommunalminister Jan Tore Sanner fikk i dag søknaden fra to ordførere på Fosen som vil slå sine kommuner sammen til én.

Indre Fosen søker Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner mottar søknad om sammenslåing fra kommunene Rissa og Leksvik. Det er konstituert fylkesmann Brit Skjelbred i Sør-Trøndelag som overlever søknaden.Til venstre ordfører Ove Vollan i Rissa. Til høyre ordfører Steinar Saghaug, Leksvik.

Foto: Agnar Kaarbø, KMD

Med seg hadde de gårsdagens vedtak fra kommunestyrene i Rissa og Leksvik.

Den nye kommunen skal hete Indre Fosen, og får vel ti tusen innbyggere. Navnet ble bestemt da de to kommunestyrene hadde felles møte i Vanvikan i går ettermiddag. I den avgjørende avstemningen var det 26 stemmer for navnet «Indre Fosen kommune», mens 22 stemte for «Rein kommune».

Avstemning i kommunestyrene i Leksvik og Rissa

Avstemning i kommunestyrene i Leksvik og Rissa. Navnet ble Indre Fosen.

Foto: NRK / NRK

Vilkåret for at fusjonen skal bli noe av, er at de to trøndelagsfylkene også slår seg sammen.

Begeistret statsråd

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er ansvarlig for kommunereformen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Han liker det han hører fra Rissa og Leksvik.

– Vi ønsker at kommunereformen skal handle om gode, lokale prosesser. Større kommuner trengs for å kunne sikre velferden til innbyggerne i ti-årene som kommer.

Penger kommer

Kommunene Hof og Holmestrand søkte om sammenslåing før helga. Da lovde Sanner 27 millioner kroner i økonomisk støtte til sammenslåingen.

– Indre Fosen vil få det samme. Først kommer på nyåret to millioner kroner som er en belønning for de kommunene som gått foran i løypa. Så kommer tjue milluioner kroner så snart sammenslåinga er godkjent av Kongen i statsråd. Deretter kommer fem millioner når kommunene reelt er sammenslått.

På tvers av fylkesgrensene

Leksvik og Rissa forutsetter at trøndelagsfylkene også slås sammen fra januar 2018. Nå vurderer Hemne og Snillfjord i Sør-Trøndelag å slå seg sammen med Halsa og Aure i Møre og Romsdal. Dermed kommer spørsmålet om å utfordre fylkesgrensene:

– Forhandlinger på tvers av fylkesgrensene har vi åpnet for. Nåværende grenser ble trukket i en helt annen tid. Nå er det dagens hverdagsregion som skal ligge til grunn, og ikke hvilke grenser som ble trukket for flere ti-år siden.