Henry Gleditsch hedres ved Trøndelag Teater: – ​​​​​​​En fantastisk motstandsmann

Grunnleggeren av Trøndelag Teater ble henrettet på premieredagen av «Vildanden» i 1942. 75 år senere viser de stykket til minne om den første teatersjefen.

Grunnleggeren av Trøndelag Teater ble henrettet på premieredagen av «Vildanden» i 1942. 75 år senere blir han hyllet ved teateret.

MARKERING: Mange møtte opp på Trøndelag Teater for å markere at det er 75 år siden grunnleggeren av Trøndelag Teater ble henrettet av nazistene.

– Han var en fantastisk skuespiller, teatersjef og motstandsmann. Det står stor respekt av det han gjorde, forteller tidligere skuespiller ved Trøndelag Teater, Helga Wendelborg til NRK.

Henry Gleditsch, Trøndelag Teaters første teatersjef.

GRUNNLEGGEREN: Henry Gleditsch grunnla Trøndelag Teater i 1937. I 1942 ble han henrettet på grunn av hans arbeid mot nazistene.

Foto: Fra den danske filmen, De tre, måske fire, 1939
Helga Wendelborg på markeringen av Henry Gleditsch

HEDRET GRUNNLEGGEREN: Tidligere skuespiller ved teateret har stor respekt for grunnleggeren av Trøndelag Teater, Henry Gleditsch.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Henrettet av nazistene

Henry Gleditsch grunnla Trøndelag Teater i 1937, og var en anerkjent skuespiller. I 1942 skulle teateret ha premiere på Henrik Ibsens «Vildanden» med Gleditsch som skuespiller og regissør. Slik ble det ikke.

– Han gjorde en del grep under krigen, både passiv og aktiv motstand mot okkupasjonsmakten, som medførte at han ble arrestert 6. oktober og skutt 7. oktober på Falstad, forteller direktør ved Trøndelag Teater, Jon Kristoffer Stokkan.

– En stille protest

Skuespillet ble likevel vist på Trøndelag Teater 7. oktober 1942.

– Etter forestillingen reiste publikum seg og ble stående som en stille protest for det som hadde skjedd den dagen, sier Stokkan.

Direktør ved Trøndelag Teater, Jon Kristoffer Stokkan

VIKTIG FOR TEATERET: Direktør ved Trøndelag Teater, Jon Kristoffer Stokkan, markerte teaterets grunnlegger.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Viser «Vildanden» på teateret

I tillegg til en markering ved Gleditschs byste, blir også stykket «Vildanden» vist på Trøndelag Teater igjen - 75 år etter grunnleggerens død.

– Han har vært en markant person for Trøndelag Teater. Det er 75 år siden, og det mener vi fortjener en markering, avslutter Stokkan.