NRK Meny
Normal

HA-topp avviser at han har truet

Den antatte HA-lederen avviser blankt at han truet to av de andre tiltalte i den store narkotikasaken i Trondheim til å betale ham for hasjpartiet som politiet beslagla i 2009.

Rettssak mot antatt HA-leder
Foto: Elisabeth Skarrud / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Men jeg fortalte dem at de måtte rydde opp i saken, sa den antatte lederen i Hells Angels, Leif Kristiansen i sin forklaring i Sør-Trøndelag tingrett.

Høyst ulike forklaringer

Dermed står påstand mot påstand i saken om 9,9 kilo hasj i en koffert som politiet beslagla på Støren stasjon i 2009. Aktor mener at hasjen tilhørte Kristiansen og at han var bakmann i saken.

Kristiansen er utover narkotikakriminalitet også tiltalt for vold og drapstrusler mot de to medtiltalte i saken. Og at han gjennom trusler skal ha ranet dem for 480.000 kroner. Tiltalen omfatter også flere forhold.

Politiet grep inn

Hasjpartiet ble fraktet fra Oslo av en 21-åring fra Trondheim i mai 2009. Politiet pågrep mannen på toget på Støren stasjon. 21-åringen er tiltalt for grov narkotikakriminalitet i saken.

Medtiltalt i saken er også en 32-åring. Han er politiets hovedvitne. Han har beskrevet Kristiansen som hovedmannen i saken og ansvarlig for mye annen narkotikaomsetning.

32-åringen har også forklart at Kristiansen hadde tatt kvelertak 21-åringen. Det skal ha skjedd lokalene til Hells Angels i Trolla i Trondheim etter at politiet hadde beslaglagt hasjpartiet. 21-åringen avviste dette i sitt vitneutsagn i retten onsdag.

Northug brukt som alibi

I retten påstod 21-åringen at han ikke var i Trolla, men at han var på ei pokerturnering i Trondheim denne kvelden. Han hevdet i retten at han husket kvelden, 8. juni 2009, spesielt godt fordi Petter Northug, ifølge 21-åringen, også var til stede.

Tiltalte ville ikke si noe om hvor i byen denne pokerturneringa var.
Forsvarer for Leif Kristiansen, Morten Furuholmen, tror 21-åringen snakker sant.

– Det er ingen grunn til å betvile forklaringa, sier han.

– Formidlet kontakt

Kristiansen sa i retten at 32-åringen ba ham om å formidle kontakt med noen som kunne skaffe hasj. Kristiansen forklarer at han da hadde sagt at han ikke ville ha mer med saken å gjøre enn akkurat det, å formidle kontakt.

– Vi avtaler at jeg drar til Oslo på en gitt dato og vil ha dekt reisa, sier Kristiansen.
Han skal ha fått penger til dette av 21-åringen som skulle komme etter. Det gjorde han og møtte en norsk-vietnameser som kunne skaffe narkotika og Kristiansen der.

Etter dette skal Kristiansen ifølge seg selv, ikke hatt noe mer med hasjpartiet å gjøre.

Ble forundret

Kristiansen sier at han ble forundret og halvveis irritert over at politiet hadde beslaglagt 10 kilo, ikke 3 som han trodde det var snakk om at de to medtiltalte skulle kjøpe i Oslo.

– Og hvem skulle betale, lurte jeg også på, sa Kristiansen.

– Hva er reglene for det når en blir tatt, spør dommeren. Hva er din oppfatning?

– Jeg har ingen oppfatning, svarer Kristiansen. Jeg vet bare at det var snakk om at norsk-vietnameseren da hadde over 300.000 utestående. Men det var ikke min sak.

– Hva gjorde du, med det spør dommeren.

– Hva skulle jeg gjøre? spør Kristiansen.

– Du kunne tatt det opp med 21-åringen.

– Det var jo vanskelig når han satt varetektsfengsla.

Kristiansen bekrefter at han ble pengeformidler. Da de to medtiltalte slapp ut av varetekt var de ifølge Kristiansen innforstått med at de skulle rydde opp.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.