Hopp til innhold

Gunnhild viste kronprinsen hvor oldemora satt fanget

Gunnhilds oldemor Turid var bare 16 år da hun ble plassert i nazistenes fangeleir på Falstad. I dag fikk kronprins Haakon høre oldebarnet fortelle den dramatiske historien.

Kronprinsen på Falstadsenteret

MØTTE UNGDOMMER: Kronprins Haakon fikk under besøket på Falstadsenteret høre historier til ungdommer som hadde oldeforeldre som ble plassert i det som under krigen var en nazistenes største fangeleir.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

– Kronprinsen virka veldig interessert i både min historie og historiene til de andre ungdommene han møtte. Det virka faktisk som han var her fordi han hadde lyst til å høre og ikke bare fordi han måtte, sier 15 år gamle Gunnhild Hassel Pedersen.

Hun var en av tre ungdommer som fikk møte kronprins Haakon da han tirsdag besøkte Falstadsenteret på Ekne i Levanger.

Gunnhild Hassel Pedersen

INTERESSERT KRONPRINS: Gunnhild Hassel Pedersen fortalte historien om sin oldemor som ble tatt som gissel og sendt til fangeleiren på Falstad under krigen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Tatt som gisler

Og Gunnhild hadde en dramatisk historie hun kunne fortelle om sin oldemor. Foreldrene til oldemora drev motstandsarbeid og en kveld dukket nazistene opp på døra for å hente Gunnhilds tippoldefar.

– Han var ikke hjemme og da tok de min oldemor og hennes søster som gisler. De ble holdt i Trondheim en stund før de ble sendt til fangeleiren på Falstad, sier Pedersen.

Hun forteller videre at de ble sluppet ut jula 1944. 15-åringen har ikke besøkt Falstadsentret før klassen i høst var der på skoletur. Hun synes det både var spesielt og fint å få se stedet der oldemora ble holdt fanget.

– Det er spesielt å være ned i kjellerne her og være i skogen. Det er noe helt annet enn å lese om det i lærebøkene og gir en dypere forståelse av det som skjedde, sier Pedersen som er elev i 10. klasse ved Blussuvoll skole i Trondheim.

Kronprins Haakon

VIKTIG: Kronprins Haakon mener Falstadsenteret bidrar til å levendegjøre historien fra 2. verdenskrig og synes det er viktig at ungdom får et godt innblikk i det som skjedde.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Levendegjør historien

Kronprins Haakon var veldig glad for å få møte ungdommer på Falstadsenteret i dag. Han mener senteret bidrar til å levendegjøre historien fra 2. verdenskrig og synes det er viktig at man går inn i det som skjedde. Det gjelder spesielt for ungdommene.

– At unge mennesker får muligheten til å komme hit og gjenoppleve historien og komme litt nærmere innpå er viktig. Da blir vi minnet på at den friheten vi har i dag kostet. Det var mange som ofret alt for at vi skal ha den friheten vi har i dag, sier kronprinsen.

Tonje Skei var en av de andre ungdommene som fikk prate med kronprinsen som akkurat nå vikarierer for kong Harald som er sykmeldt.

– Han var ikke noe vanskelig å prate med og han var flink til å stille spørsmål så det var en veldig artig samtale å få være med på, sier Skei.

Hun mener at selv om det som har skjedd på Falstad er lenge siden så er det aktuelt og viktig å prate om fordi noe av det samme nå skjer andre steder i verden.

Falstad

4200 FANGER: Fangeleiren på Falstad i Levanger var en av de største leirene nazistene hadde i Norge under 2. verdenskrig.

Foto: Falstadsentret

Maktens bolig

I perioden 1942–43 ble over 200 fanger henrettet og lagt i massegraver i Falstadskogen.

Falstadsenteret fikk i sommer 2 millioner kroner i EU-midler for å lede et europeisk samarbeid der de skal dokumentere hvordan kommandantene i dødsleirene under 2. verdenskrig bodde.

Og både kronprinsen og ungdommene fikk tirsdag se det som betegnes som maktens bolig på Falstad – kommandantboligen. Målet med å fokusere på boligene har vært å vise unge folk hvordan de som ledet konsentrasjonsleirene bodde og oppførte seg.

Kronprinsen er på et to dagers besøk i Trøndelag og åpna mandag det nye omsorgssenteret på Statsbygd i Indre Fosen. Han var også innom flere bedrifter i Vanvikan.

Kronprinsen besøkte Fosen

BESØKTE FOSEN: Kronprins Haakon er i Trøndelag i to dager og åpna mandag Stadsbygd omsorgssenter. Her ble han møtt av ordfører Bjørnar Buhaug i Indre Fosen.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK