NRK Meny
Normal

Grunneieren krever åtte millioner

Grunneieren i Kattmarka utenfor Namsos krever åtte millioner kroner i erstatning fra Namsos kommune og staten etter raset 13. mars i 2009.

Kattmarka over fem år etter raset

Rasområdet i Kattmarka er fortsatt ikke ryddet, fem og et halvt år siden kvikkleireraset gikk.

Foto: Kjartan Trana / NRK
Espen Sandmo
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Sturla Heia

Grunneier Sturla Heia krever åtte millioner kroner i erstatning etter raset i Kattmarka.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Mandag startet den andre uka i erstatningssaken 21 hytteeiere og fastboende i Kattmarka har anlagt mot Namsos kommune og staten. De krever erstatninger utover det de har fått i forsikringspenger etter det store raset som tok med seg ti hus og hytter i 2009.

– Vanskelig tid

– Det har vært ei veldig vanskelig tid for meg som grunneier. Mange har spurt meg hvorfor det ikke er ryddet i rasgropa. Årsaken er at jeg ikke er blitt enig med Namsos kommune, fortalte grunneier i Kattmarka, Sturla Heia, i Namdal tingrett mandag formiddag.

Han krever åtte millioner i kroner i erstatning etter kvikkleireraset. Bakgrunnen for kravet er tapte inntekter fra festekontraktene i rasområdet, tapt beiteland for husdyr og ikke minst fordi han ikke får realisert et utbyggingsprosjekt med 17 boenheter.

– Den eneste muligheten jeg ser for meg i selve rasområdet er å utnytte det til beiteland. Jeg har hatt sauer der de siste årene, men det må ryddes og ordnes før det blir fullgodt beiteland, sa Heia i retten.

Har hatt kontakt

Kart Kattmarka

Kattmarka slik det ser ut fra lufta i dag.

Han har vært i kontakt med Namsos kommune flere ganger for å bli enig om hvem som skal betale for oppryddingen i Kattmarka.

– Det har vært veldig frustrerende å ikke få noe klart svar fra kommunen om dette, sa han i retten.

Sturla Heia har tidligere krevd 500.000 kroner fra Namsos kommune for å rydde rasområdet. Bakgrunnen for kravet er at raset ble utløst under sprengningsarbeid på en kommunal veg.

– Jeg føler ikke å ha kommet noen vei med kommunen i dette spørsmålet, men nå under rettssaken har de spurt meg om jeg ikke kan rydde i området. Nå venter jeg bare på et tilbud fra dem, sa Heia til NRK etter at han var ferdig med sin forklaring i retten mandag formiddag.

Dermed ser det ut til at rasområdet endelig kan bli ryddet, over fem og et halvt år etter at raset gikk.

Video fra Trøndelag

Helikopter brukes til gjødsling av skog.
Rie Aurora Aagaard (13) er den einaste i Noreg med det ultrasjeldne syndromet heminasal aplasi. Diagnosen gjer at ho har eit særeige ansikt.
I jordbæråkeren i Lensvik har de fått en fast gjest. Den er imidlertid ikke så velkommen.