Hopp til innhold

Gjenskapte legendarisk The Band-konsert i Namsos

I Namsos gjenskapte både norske og amerikanske artister The Bands avskjedskonsert for 40 år siden under Woodland-festivalen i Rock City fredag kveld.

Terje Tysland

Terje Tysland er en legende i norsk musikkliv, og hyller The Band i Rock City i Namsos fredag kveld.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Det amerikanske bandet var en av de største inspirasjonskildene til Trønderrocken og Prudence i sin tid.

Sjøfartsby

– Skal det arrangeres noe sånt må det bli her i Namsos. Det er jo her man kan tillate seg noe sånn. Det går jo tilbake til Trønderrockens opprinnelse. For Namsos var jo en sjøfartsby og her fikk vi musikalske impulser fra hele verden. Det ble en smeltedigel for all slags musikk, også for den som The Band stod for, sier en av legendene blant trønderrockerne, Terje Tysland, til NRK.

The Band var et amerikansk band som spilte en blanding mellom country, folkemusikk og rock. De hadde sin storhetstid på 1960- og 70-tallet. 25. november 1976 hadde de sin avskjedskonsert, The Waltz. De samme sangene sang og spilte norske og amerikanske artister i Namsos, 40 år etter.

– Det var jo også åpningen til at vi tok inn trekkspillet, og vi lærte oss å bli litt hemningsløse. Midt i The Band-musikken er det mye fritt og en spesiell musikalsk glede, sier veteranen som startet i Prudence, men som stort sett har vært soloartist i 40 år.

Hylles

Jan Aage Hals

Jan Aage Hals er en av arrangørene av Woodland-festivalen som skal hylle The Band og Prudence.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Både Claudia Scott, Lars Lillo-Stenberg, Elge Elgenes, Henning Kvitnes, Bjølsen Valsemølle og selvsagt Terje Tysland stod på scenen i Namsos for å hylle The Band. I tillegg til musikere som Jim Weider fra The Band og Tom Bones Malones fra The Blues Brothers Band.

Festivalarrangør i Namsos, Jan Aage Hals, synes ikke det er merkelig å hylle et band som la opp for så lenge siden.

– Det er kanskje litt sært, men musikkfolk vet hva dette handler om. Jeg tror også folk flest har hørt låtene som skal spilles. Amerikanerne er imponert over hva vi har fått til, og jeg tror vi skal utvikle et godt samarbeid videre, sier Hals til NRK.