Hopp til innhold

Seksti år med Tysland

I dag er det seksti år siden Terje Tysland kom til verden, og i den anledning skal trønderlegenden hedres av rockebyen Namsos.

Video Tysland potpurri

VIDEO: Se og hør klipp av Terje Tysland fra et dypdykk i våre arkiver.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi setter jo veldig stor pris på det han har gjort for oss, han har rett og slett betydd mye for Namsos. Så vi synes det blir artig å si hurra for han i dag, smiler ordfører i Namsos kommune, Morten Stene.

Det er ingen ringere enn Namsos-legenden Terje Tysland som fyller seksti år i dag, og dette går ikke ubemerket hen av verken kommunen eller musikkmiljøet i byen.

Satte trønderrock på agendaen

Han er en av landets mest særpregede artister og har spilt for små og store publikum i fem tiår. Terje Tysland begynte med musikken som tolvåring, noe som snaue ti år senere førte til at han ble med i Prudence.

Og det var nettopp på bursdagen hans musikkeventyret med Prudence startet for førti år siden. Da sto de sammen på scenen i Namsos kulturhus.

Bandets første LP ble utgitt i 1972, og resultatet ble en milepæl innen norsk rock. "Tomorrow May Be Vanished - Victoria 'Så Bærre Pass Dæ!'" lå på den norske albumlista i femten uker i 1972 og 1973.

Terje Tysland og Åge Aleksandersen på "Rock on The Dock"-konserten "Sammen for livet" 1985

Terje Tysland og Åge Aleksandersen på scenen i 1985.

Foto: Næss, Ola / SCANPIX

Slik satte han Namsos på trønderrock-kartet, og det har han fortsatt med som soloartist selv etter Prudence ble oppløst i 1975. Tysland kan smykke seg med hele 19 album og holder fremdeles koken.

Feires i Namsos

Dermed er det ikke rart at flere aktører i Namsos ser sitt snitt til å virkelig feire trønder-rockeren på 60-årsdagen hans. Både kommunen og Rock City Namsos skal sørge for det blir en uforglemmelig kveld for jubilanten.

– Jeg synes dette er veldig stas, sier Tysland med sin karakteristiske cowboyhatt på hodet og et stort smil om munnen.

Hør Otto Jespersen intervjue Terje Tysland i ekte revolverstil (fra 1991):

– Det er jo godt å få et klapp på skuldra i voksen alder. Jeg føler det er vits i det jeg har holdt på med så lenge, nikker han.

Feiringa består av en kommunal middag med Bjarne Brøndbo som toastmaster før det bærer videre til Rock Citys lokaler. Der blir Tysland intervjuet på scenen før kvelden avsluttes med lokale artister.

– Et hundreårsjubileum

Men det er ikke bare bursdagsjubileumet som skal feires. Førti år har gått siden Terje spilte med Prudence for første gang. Arenaen var samfunnshuset i Namsos, og der skal han holde konsert på fredag.

– Jeg fyller seksti år, men har stått på scenen i førti - så egentlig er jo dette et hundreårsjubileum, ler han.

Hvordan har du klart å holde koken så lenge?

Ja, det kan du lure på. Musikken startet i barndommen som en hobby og utviklet seg til å bli en lidenskap. Plutselig har man verdens beste jobb! Det er like artig å holde på med den dag i dag som da jeg startet.

Og at kommer til å høre mer fra Terje Tysland i lang tid fremover, er han ikke i tvil om.

– Jeg skal hvertfall holde på i førti år til!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.