NRK Meny
Normal

Fulgte samene i ti år – nå blir det film

Børre Aasbø fra Bangsund kunne ikke noe om video da han for noen år siden begynte å bruke tid sammen med sørsamiske reindriftsutøvere. Nå har han laget to dokumentarer om sørsamene og reindriftsnæringa for NRK.

Børre Aasbø

Børre Aasbø i kamuflasjeutstyr på jakt etter gode motiver for naturfilmene han lager.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Aasbø har i flere år filmet og vært med samene på Fosen og i Børgefjell. Det unike materialet kommer etter hvert som to filmer på NRK1 senere i år.

– Da jeg begynte tenkte jeg ikke på å lage en film. Men etter hvert hadde jeg nok materiale, og dermed ble det film likevel. Jeg er jo veldig interessert i natur og reindriftsnæringa, og turene i fjellet har gitt meg mange gode opplevelser de siste årene, sier Børre Aasbø til NRK.

I ti år

I ti år har han fulgt reindriftssamer på Fosen og i Namdalen. Han har fungert både som en god hjelper for samene, og de siste årene har han altså hatt med seg kamera på de mange turene.

De har kjørt skuter over åpne elver og ned trange daler, og det har ikke bare vært enkelt.

– Det har vært store utfordringer, ikke minst når det gjelder kjøring med snøskuter. Det har godt hardt ut over utstyret, og det har kostet mye penger. Men det er verdt det, mener Aasbø.

Terje Haugen er leder for Fosen reinbeitedistrikt. Han er en av flere som har hatt med seg naturfotografen fra Bangsund på jobb.

– Det har gått veldig bra, og han har ikke vært i veien, for å si det sånn, sier Haugen.

Uten en plan

Filmopptakene som er gjort de siste årene startet i det små, og uten en plan. Men det endret seg raskt. Moderne utstyr ble kjøpt inn og utrolige scener ble festet til minnebrikken. Ørn som tar reinskalv, bjørn, jerv og gaupe.

– Folk vil få se storslått nordtrøndersk natur, og mange rovdyr. Jeg håper seerne får bedre kunnskap om reindriftsnæringa. For de står overfor store utfordringer framover. Ikke minst når det gjelder arealene. Stadig flere beiteområder blir borte, sier Aasbø som lover at det kommer flere filmer etter hvert.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25