Hopp til innhold

Frykter kusmautbruddet sprer seg i jula

142 er bekreftet smittet av kusma i Trondheim. Smittevernoverlegen er bekymret for at kusmaen sprer seg til flere kommuner i julehøytiden.

Nidarosdomen våker over Trondheim

KUSMAUTBRUDD SPRER SEG: Smittevernoverlege i Trondheim Eli Sagvik forteller at 142 personer er smittet av kusma.

Foto: Kjell Rabben

Det er fortsatt utbrudd av kusma blant studenter i Trondheim. Siden utbruddet ble bekreftet i september har antallet bare økt.

– Vi har nå 170 mistenkte tilfeller av kusma, av disse er 142 er bekreftet smittet, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik til NRK.

Kusma var en ganske vanlig barnesykdom i Norge inntil det kom en vaksine mot sykdommen i 1983. Siden år 2000 og fram til nå har det høyeste antallet årlige tilfeller på landsbasis vært 35.

VG omtalte først de ferske tallene, som altså viser en bekymringsfull økning.

Kan spre seg i jula

Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim

BEKYMRET: Smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

De første tilfellene som ble meldt var ved Norges Tekniske- og Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST), men det er kommet rapporter om mistenkte tilfeller også i andre kommuner hos personer som har vært i nærkontakt med smittede i Trondheim. Utbruddet har allerede spredt seg til Oslo og Bergen.

Nå som studentene reiser hjem til jul er smittevernoverlegen bekymret for at antallet skal øke.

– Vi er bekymret for at studentene som drar hjem kan være smittet, og bli syk under oppholdet hjemme. Da kan vi få spredning til andre kommuner, forteller Sagvik.

Vaksinerte blir også smittet

Kusma

FÅR BILLIG VAKSINE: Det er fortsatt utbrudd av kusma blant studenter i Trondheim. Nå får studentene MMR-vaksine for 100 kroner.

Foto: NRK

De som har fått MMR-vaksine har også blitt smittet. Symptomene til dem som er vaksinert er likevel mildere enn de som ikke har fått vaksinen.

De som er vaksinert blir vanligvis mindre syk enn de som er ikke er vaksinert og blir også mindre smittsom, forteller Sagvik.

Usikker på hvor lenge det varer

Kusma smitter via dråpesmitte eller ved direkte kontakt med spytt fra den som er smittet. Den smitteførende perioden er fra en uke før til en uke etter hevelsen i spyttkjertler. Utbruddet i Trondheim er det største siden årtusenskiftet, og Sagvik tror det kan vare en god stund til.

– Vi er bekymret for at det kan fortsette en stund, og vet ikke hvor lang tid det vil ta, før vi er kvitt det. Det kan nok fortsette utover vinteren og våren, sier Sagvik.