Hopp til innhold

Mistanke om kusma for 16 personer i Trondheim

I løpet av få uker har 16 personer fått påvist mulig kusma i Trondheim. De aller fleste er studenter med tilknytning til NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST).

Legevakta ved St. Olavs hospital, som dekker Trondheim og flere nabokommuner

Fastleger og ansatte ved St. Olavs Hospital har nå blitt bedt om å være ekstra årvåkne i tiden fremover på pasienter med symptomer på kusma.

Foto: Morten Andersen / NRK

Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim

Smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Kusma er en relativt vanlig sykdom, men det er ganske lenge siden vi har hatt et sånt type utbrudd i Trondheim, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik til NRK.

Seks personer er sikkert påvist med kusma, og ingen av disse er norske statsborgere. Ti andre er sterkt mistenkt å ha kusma, og blant disse er flere norske.

Kusma var en ganske vanlig barnesykdom i Norge inntil det kom en vaksine mot sykdommen i 1983. Siden år 2000 og fram til nå har det høyeste antallet årlige tilfeller på landsbasis vært 35.

Undersøker fire personer

– Vi vet ikke hvorfor det er så mange som er blitt smittet akkurat nå, men siden de fleste tilfellene dreier seg om studenter kan det være fordi de lever i et tett miljø i studiesituasjonen. Man kan bli smittet av å for eksempel drikke av samme flaske, sier Sagvik.

To av de seks personene som har fått påvist sykdommen har vært innlagt ved St. Olavs Hospital og ytterligere fire blir nå undersøkt.

– Disse fire er personer som ikke har tilknytning til studentmiljøet, sier hun.

Kan i sjeldne tilfeller gjøre menn sterile

Dersom menn får påvist kusma kan de få nedsatt fertilitet, og i sjeldne tilfeller kan den gjøre gutter og menn sterile, opplyser smittevernoverlegen.

– En annen komplikasjon er en form for hjernehinnebetennelse, sier hun.

Sagvik understreker at de som har hatt kusma, ikke kan få det igjen.

– Effekten kan dabbe av

Fastleger og ansatte ved St. Olavs Hospital har nå blitt bedt om å være ekstra årvåkne i tiden fremover på pasienter med symptomer på kusma.

– Mange tok vaksinen da de var barn, men effekten kan dabbe av opp gjennom årene, sier hun.

Sagvik ber også nærkontakter som ikke har hatt kusma om å ta kontakt med Vaksinasjon og smittevernkontoret i Trondheim kommune, for vaksinering.

– Vi kommer også til å ta kontakt med de rundt den personen som har blitt syk for å prøve å hindre at de blir smittet, sier hun.