Fritt laksefiske på Hitra

Myndighetene åpner for fritt fiske i området ved Osholmane i Hitra etter at nesten 13.000 laks rømte 13. april.

Oppdrettsanlegg

Nesten 13.000 laks rømte fra Marine Harvest sitt anlegg på Hitra.

Foto: Marine Harvest

Ifølge oppdrettsselskapet Marine Harvest rømte fisken mens de jobbet med flytting og avlusing natt til tirsdag.

LES: Ny lakserømming på Hitra

LES: Oddekalv anmelder rømming

Kan gå inn fjordene

– Vi er redd for at fisken kan gå inn i fjordsystemene, og derfor ber vi nå folk komme seg ut for å fiske, sier fungerende seksjonssjef ved Fiskeridirektoratet region Trøndelag, Ståle Hansen til NRK.

Ståle Hansen, inspektør i Fiskeridirektoratet

Ståle Hansen i Fiskeridirektoratet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Fram til 25. april blir det lov til å fiske etter rømt oppdrettslaks innenfor område avgrenset av linjen Dolmøya – Frøya – Inntian – Storfosna – Garten – Brekstad – Valset – Trondheimsleia sørover til Terningen og Gjenstø.

Ytre del av Hemnefjorden og Åstfjorden åpnes også, mens det ikke er tillatt å fiske i Indre Hemnefjorden og Snillfjorden.

Ikke kjønnsmoden

– Fisken veier litt over ett kilo, og er ikke kjønnsmoden. Derfor håper vi mye av fisken ikke går inn i fjordene, men holder seg langs kysten, sier Ståle Hansen.

Ifølge Marine Harvest har ikke laksen blitt medisinert eller fått påvist sykdommer av noe slag.

– Det er vanskelig å få tak i den rømte laksen, og så langt er det tatt opp bare rundt 400 fisk etter tirsdagens rømming, forteller Hansen.

Ingen betaling

Tirsdagens rømming, kommer bare kort tid etter at hele 175.000 laks rømte fra Salmars anlegg på Hitra. Heller ikke fra denne rømmingen er det fanget mye fisk, selv om selskapet har lokket med penger for fisken som fanges.

– Foreløpig har ikke Marine Harvest gått ut og lovet betaling til de som fanger den rømte laksen, men jeg vet de jobber med saken, sier Ståle Hansen til NRK.