Hopp til innhold

Oddekalv anmelder Marine Harvest og Salmar

Miljøvernforbundet anmelder Marine Harvest for grove brudd på forurensingsloven. Salmar blir anmeldt for fusk med miljørapporteringa.

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv er ikke fornøyd med ståa ved flere oppdrettsanlegg i Trøndelag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Miljøvernforbundet mener settefiskanlegget til Marine Harvest i Terningdal i Snillfjord kommune i Sør-Trøndelag bryter forurensingsloven grovt hele tiden. De undersøkte området med miniubåt i forrige uke.

– En virvelstrøm av avføring

– Da vi kom inn møtte vi en virvelstrøm av fettpartikler, fôrrester og avføring som gikk som en sky utover i bukta. De har ikke rensing på et anlegg som har kontinuerlig utslipp dag og natt hele året, sier Kurt Oddekalv til NRK.

Mandag anmeldte Miljøvernforbundet oppdrettsselskapet som fiskeriministeren er deleier i , etter å ha vært på tokt under merdene med miniubåt. Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening raste over metodene .

Det er i dag ikke påbudt å rense ved settefiskanlegg. Miljøvernforbundet krever at rensing blir påbudt umiddelbart, og vil fortsette å filme sånne anlegg.

– Vi vil ha tette, flytende anlegg som henter vann fra 50 meters dyp. Da slipper vi utslippene, lusegift og negativ miljøpåvirkning.

Kurt Oddekalv sjekka oppdrettsanlegg i Trøndelag med miniubåt

Miljøvernforbundet brukte miniubåt til å undersøke sjøbunnen ved anlegg i Trøndelag.

Foto: Miljøvernforbundet

Stiller seg spørrende

Marine Harvest er overraska og skjønner ikke påstandene til Oddekalv.

– Det er ingen forhold ved anleggets beliggenhet, drift eller utløp som tilsier at det skal være noe lokal miljøforurensing fra anlegget, skriver Jørgen Christiansen i en e-post til NRK.

Vil ta ekstra prøver

Han mener det eneste som kan gi bilder av bunnen som Oddekalv beskriver er at det nå er flom i elva som har utløp på samme sted.

– Dette kan føre til gjørme på bunnen, men det bør ikke være mulig for en fagmann å forveksle dette med utslipp fra et anlegg.

– Vi vil snarest sørge for at det blir tatt ekstra prøver fra bunnen i området for å få avklart at det ikke forekommer forurensing fra anlegget, skriver Christiansen.

Salmar også anmeldt

Oddekalv anmelder også Salmar for å ha fuska med miljørapporteringa.

Han har undersøkt bunnen ved anlegget på Singsholmen ved Hitra hevder det er et stor avvik sammenligna med en miljøundersøkelse gjort for selskapet selv.

– Bedriften rapporterte at tilstanden var svært tilfredsstillende. Det er helt umulig fordi det vi fant, to-tre uker etter nedslakting, var det som kalles en død bunn.

Oppdrett

Salmar ble også anmeldt da 175.000 laks rømte fra et anlegg på Hitra tidligere i år.

Foto: Erland Knutsen / NRK

– Manipulering av tall

Miljøvernforbundet slakter også undersøkelsene til Havbrukstjenesten AS, og ber om at politiet vurderer arbeidet deres.

– Det kan ikke ha blitt så ille på den tida, så vi mener det har vært manipulering av tall. I tillegg er systemet for undersøkelsene altfor dårlig, hevder Oddekalv.

Havbrukstjenesten avviser at de måler der det ser best ut.

– Vi bruker ikke kamera, men slipper ned en oppsamler uten at vi vet hvordan forholdene er der, sier daglig leder Asgeir Østvik.