NRK Meny
Normal

Fortsatt vinter i Børgefjell gir vårflom i august

Midt i august ligger det ennå mye snø inne i nasjonalparken i Børgefjell, og i Namsvatnet i Røyrvik fører snøsmeltingen til den reneste vårflommen i august. Det gir lave strømpriser, men også dårlige tider for turisttrafikken i nasjonalparken.

Kvigtind i Børgefjell

Det ligger fortsatt mye snø inne i Børgefjell. Her ser vi forholdene ved Kvigtind tidligere i august.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Børgefjell 2014

I fjor så det slik ut inne i Børgefjell tidlig i august 2014.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Snøen ligger fortsatt dyp flere steder inne i Børgefjell. Folk som driver med reindrift kan kjøre snøscooter i august, og det er derfor vanskeligere å gå i fjellet enn i en normal sommer.

Mindre trafikk

– Det er spesielt mye snø i fjellet i sommer, og det påvirker turisttrafikken. Den er mindre enn normalt, sier Kurt Vollmo i Røyrvik.

Han driver Børgefjellfoten, og frakter fjellvandrere inn over Namsvatnet. Vollmo har ikke anbefalt folk denne turen i år på grunn av all snøen.

– Jeg ber dem heller dra i andre retninger for å komme inn i Børgefjell. Når du kan kjøre snøscooter i august, er det en uvanlig sommer, mener han.

Flom i august

Børgefjell 2015

Slik så det ut på samme sted i Børgefjell i august 2015.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Sommertrafikken inn i Børgefjell nasjonalpark har altså vært minimal på grunn av store snømengder gjennom hele sommeren. Med sommervarmen i august har vårflommen kommet for fullt, noen måneder forsinket. Det fører til fordeler for strømkundene, men ulemper for lokalbefolkningen.

– Her i Namsvatnet stiger vannet, og er mye høyere enn normalt. Men det har vel like mye med damarbeidet å gjøre, som snøsmeltingen, sier Kurt Vollmo.

Vannet står altså over både veier, busker og bryggeanlegg, og er 30 cm over høyeste regulerte vannstand. For ikke nok med at store mengder snø smelter på kort tid. Nord-Trøndelag E-verk jobber også med en ny dam ved Namsvatnet.

– Namsvatnet er et forholdsvis lite vann i forhold til det store tilsiget fra Børgefjell-området. Kombinasjonen sein snøsmelting og arbeidet med et nytt damanlegg, gjør at det blir mer vann enn det vi ønsker, sier energidirektør Kenneth Brandsås i Nord-Trøndelag E-verk.

Lav strømpris

Samtidig gir det strømkundene en mye lavere strømpris enn normalt fordi selskapet nå produserer det de makter for å ta unna alt vannet som strømmer ned fra fjellet.

– Vi gjør det vi kan for å ta unna alt vannet som strømmer ned fra fjellet. Snøen har fylt magasinene til randen og vannet fra Børgefjell kan faktisk kjøres gjennom åtte kraftstasjoner ned gjennom Namdalen. Det gir også kundene våre den laveste strømprisen på 15 år, påpeker Brandsås.

For dem som lever av turismen i og rundt landets nest eldste nasjonalpark, ble sommeren 2015 svært spesiell og slett ikke så bra.

– Nei, nå er det nok for seint å redde sommertrafikken. Folk som hadde planlagt en tur inn i Børgefjell, har heller funnet på noe annet å gjøre i sommer, sier Kurt Vollmo i Røyrvik.

Namsvatnet 2015

Vannet står høyt i Namsvatnet på grunn av snøsmeltingen.

Foto: Kjartan Trana/NRK