Foreløpig ikke fare for spredning til bebyggelse i Nærøy

Vanskelig terreng gjør det vanskelig å slukke lyngbrannen i Nærøy i Nord-Trøndelag. Klokken 16.30 er det foreløpig ikke fare for spredning til bebyggelse.

Lyngbrannen Ottersøya - Nærøy

Politiet fikk melding om brannen like før klokken 10 mandag morgen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Klokken 16.30 opplyser Nærøy kommune i en mail at det ikke er fare for spredning til bebyggelse og at det derfor ikke er nødvendig med evakuering på nåværende tidspunkt.

Politiet fikk melding om lyngbrann i Holandslia på Ottersøy i Nærøy like før klokken 10 mandag morgen. Siden har brannen spredt seg over flere kvadratkilometer, og flere hus ble evakuert. De har nå fått returnert til hjemmene sine.

– Der har det brent ferdig, så det er sikret nå. Politiet patruljerer slik at vi kan evakuere folk om det skjer noe uventet. All innsats settes nå inn for å stoppe at brannen sprer seg over haugene her, for å berge bebyggelsen på den andre siden, sier fagleder i Vikna brannvesen, Anton Bævre, like før klokken 16.

Klokken 19.30 er brenner det fortsatt og slukkinga pågår for fullt.

Lyngbrann i Nærøy

Tørt terreng og vind gjør at brannen sprer seg raskt.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Bevegde seg mot bebyggelse

Brannen beveger seg nå i et kupert terreng bestående av en blanding av krattskog, lyng og snaufjell, mot bebyggelse på Ottersøy.

– Oppe i haugene er det forholdsvis ufarlig, men problematisk å slukke. Det er mye fjell, men med jevne mellomrom er det små flekker med myr og tørt gress som gjør at det sprer seg videre. Det er bebyggelsen vi må fokusere på, så får vi jobbe med helikopter og det vi kan for å slukke oppe i berget her, sier Bævre.

Han forteller at terrenget og tykk røyk gjør det vanskelig for bakkemannskapene.

– Vi har mye folk, men det er vanskelig å få dem innover. Vi har fått inn brannpumper med helikopteret, for vi greide ikke å komme frem med sekshjulingen en gang. Det er et utfordrende terreng, sier Bævre.

To helikopter er satt inn for å slukke brannen. Omtrent 70 personer er med i slukningsarbeidet og Heimevernet står klar til å tre inn ved behov, opplyser Bævre.

– Så det er mange i aksjon. Kunsten er å sette dem inn på riktig sted slik at de gjør nytte for seg. Det er et vanskelig terreng, så det er helikoptrene som er effektive, sier faglederen.

Laster kart, vennligst vent...

Kuttet strømmen

NTE har kuttet strømmen til Holandslia på Ottersøy, hvor brannen i Nærøy startet. Kommunikasjonsrådgiver Erik Dahl sier til NRK at dette er vanlig rutine ved brann. 15 husstander er uten strøm frem til NTEs mannskap får sjekke om linjene er skadet.

Årsaken til brannen er ukjent, men Bævre sier brannen har startet flere plasser samtidig. Han tror dette blir en langvarig brann.

– Det tar seg opp igjen når det er såpass tørt og mye vind. Problemet blir å holde på når det blir mørkt. Det er heldigvis lyst lenge, men det blir mørkt må vi vurdere hva vi skal gjøre, sier Bævre.