Hopp til innhold

– Vi får håpe naturen leger sine sår etter hvert

Ei uke etter lyngbrannen i Nærøy er årsaken fortsatt uklar. Et område på over to kvadratkilometer er svidd av, og skadene er tydelige i terrenget.

Se dronebilder fra Ottersøy i Nærøy.

Se dronebilder fra Ottersøy ei uke etter lyngbrannen.

– Det er trist å gå i skogen og se hvordan det ser ut, men vi skal være glade for at det gikk så bra som det gjorde, sier Kurth Olav Fallmyr.

Mandag i forrige uke brøt en lyngbrann ut på Ottersøy i Nærøy kommune, og på et tidspunkt sto flammene 20 meter unna huset til Fallmyr.

– Det har blitt ganske store sår i naturen, i og med at all undervegetasjonen forsvant i brannen. Det er et veldig fint naturområde med fugleliv og jakt, så det blir nok en roligere periode nå, men vi får håpe naturen leger sine sår etter hvert.

Kurth Olav Fallmyr

Skogen utenfor huset til Kurth Olav Fallmyr har fått store sår etter brannen som herjet forrige uke.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Håper vi slipper slike situasjoner i fremtiden

Det tok omtrent elleve timer, tre helikoptre og opp mot 100 menn for å få kontroll på flammene. Fallmyr er takknemlig for arbeidet som ble lagt ned av brannmannskapene.

– Jeg håper vi slipper å oppleve slike situasjoner i fremtiden. Heldigvis har vi et godt samfunnsberedskap, som gjorde at vi berget så bra som vi gjorde. Samfunnsberedskapen i Norge i dag er fantastisk, sier han.

Flere hus ble evakuert under brannen, og i ett av dem var Isabell Knotten med sine to sønner på sju måneder og fire år.

Isabell Knotten

Isabell Knotten måtte pakke med seg de viktigste tingene og forlate huset da de ble evakuert under brannen. Her sammen med sønnen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg fikk ikke til å tenke så mye først. Samboeren kom hjem fra jobb da han så røyken, og vi måtte pakke med oss det viktigste og dra ut av huset. Alt vi fikk med oss var bilder og saker til ungene, vi tenkte ikke på oss selv, sier Knotten.

Heldigvis snudde vinden, husene var trygge fra flammene og alle fikk returnere hjem igjen.

– Jeg er glad for at huset berget, for jeg var redd vi skulle miste alt vi eide. Det var nervepirrende, men jeg måtte tenke på ungene oppe i det og holde meg rolig.

Lyngbrann Ottersøya - Nærøy

Slik så det ut på Ottersøy da lyngbrannen sto på som verst i forrige uke.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Dekket over to kvadratkilometer

Rådmann i Nærøy kommune, Helge Thorsen, forteller at brannen dekket over to kvadratkilometer på Ottersøy.

Helge Thorsen

Rådmann i Nærøy kommune, Helge Thorsen, forteller at brannmannskapet vil bli takket for jobben de gjorde i formannskapet på tirsdag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Det var stort sett lyng, skog og gress som brann. Ingen bygninger ble skadet og det er ikke noen andre større materielle skader, sier Thorsen.

Hvor mye brannen vil koste dem har de foreløpig ikke oversikt over.

– Det har vært mange brannkorps og mennesker involvert, så vi kommer til å bruke litt tid på å finne ut kostnaden. At det vil koste oss noen kroner, det vil det gjøre, sier han.

Tirsdag vil de takke brannmannskapet i formannskapet.

– En helt fantastisk god jobb er gjort av brannvesenet og helikoptrene. Det viser at vi er avhengige av et godt helikopterberedskap langs hele det landstrakte Norge.