Hopp til innhold

Færre søker folkehøgskole

Folkehøgskolene er bekymret over de økende søkertallene til høyere utdanning.

Namdals folkehøgskole

På Namdals folkehøgskole er det fortsatt ledig plass på syv av linjene. Rektor tror plassene vil være fylt opp i august.

Foto: Namdals folkehøgskole

Dorte Birch, daglig leder i informasjonskontoret for FHS, forteller om en nedgang i antall søkere på folkehøgskoler i år.

– Vi ser en helt klar sammenheng med at antallet søkere til høyere utdanning var rekordhøyt i år. Vi føler det har vært økende informasjon ut til ungdommene helt siden i vinter om at de bør velge en fornuftig utdanning og tenke yrke når de velger, sier Birch.

Bestemmer seg i siste liten

Hun mener at de som velger å gå folkehøgskole tenker med hjertet og tar seg et år for å tenke seg om og modnes.

– Det er bekymringsfullt at flere kaster seg på høyere utdanning rett etter videregående, det kan føre til større frafall i studiene. Det er et vanskelig valg å ta, og det er viktig å tenke seg om, sier Birch.

De fire siste årene har folkehøgskolene hatt økning i antall søkere. Det har flatet ut nå, men Birch sier de har sett flere ganger tidligere at folk bestemmer seg i siste liten.

– De fleste bestemmer seg før fristen i februar, men mange kommer også inn i siste liten i august.

Hun er spent på å se det totale søkertallet når det blir klart til høsten.

– Det kommer nok flere etterhvert nå. Vi merker en økning i antall søkere på kristne folkehøgskoler i år, noe jeg tror er fordi kirken har kommet nærmere ungdommene etter 22.juli i fjor, sier Birch.

Mange ledige plasser i Trøndelag

I Trøndelag er det igjen noen få plasser ved folkehøgskolene. Fredly, Peder Morset, Namdals, Fosen, Bakketun, Sund og Skogn er de stedene du kan få skoleplass hos i august.

Rektor ved Namdals folkehøgskole, Bjørn Olav Nicolaisen, er en av dem som merker nedgangen i søkertallene.

– Vi har ledig plass på syv av linjene våre nå. Vi har ikke noen faste antall plasser i klassene, men vi ønsker å få et totalantall på 80 elever for å fylle opp internatet, sier Nicolaisen.

Godt alternativ til et friår

Per i dag har skolen 67 elever som har takket ja, og Nicolaisen regner med å få fylt opp de siste plassene i løpet av august.

– Mange venter på svar angående høyere utdanning, og det er vi vant til.

Han synes folkehøgskole er et mye bedre alternativ enn å kaste seg på et tilfeldig studie.

– Hos oss får man et skoleår hvor man fordyper seg i en interesse, hvor lærer og elever selv bestemmer hvordan de vil jobbe med det. Man får en enorm kompetanse, også i det sosiale liv. Jeg har aldri møtt noen som har angret på et folkehøgskoleår, sier Nicolaisen.