Føler seg trygg trass i terrortrusselen

16 år gamle Isa Dolmseth Saksvoll fra Verdal opplever terrorfrykten i Brussel på nært hold som elev ved den skandinaviske skolen i den belgiske hovedstaden.

Væpnede soldater holder vakt utenfor sentralstasjonen i Brussel

Væpna politi er blitt et vanlig syn i Brussels gater de siste dagene.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Isa Dolmseth Saksvoll

Isa Dolmseth Saksvoll fra Verdal går på den skandinaviske skolen i Brussel.

Foto: Privat

– I dag er både vår skole og alle andre skoler i Brussel stengt, sier hun til NRK.

Brussel er en by som de siste dagene har hatt frykten for nye terrorangrep hengende over seg. Jakten på Paris-terroristen Saleh Abdeslam fortsetter for fullt, og det merkes i byen.

– Føler meg trygg

– Ja, selv om jeg føler meg trygg her på skolens internat, tenker du deg to ganger om før du går ut, sier Saksvoll på telefon mandag formiddag.

16-åringen flyttet fra Verdal til Brussel nå i høst, og det ble en stor overgang.

– Ja, det kan du trygt si, slik situasjonen nå har utviklet seg. På lørdag måtte væpna vakter passe på da det ble arrangert et julemarked her i nærheten. Men samtidig føler du deg litt tryggere når du ser væpna politi i gatene, sier 16-åringen.

Hevet trusselnivået

Belgiske myndigheter hevet lørdag trusselnivået i Brussel-regionen til det høyeste nivået . Begrunnelsen var det er foreligger «en alvorlig og umiddelbar terrortrussel». Konserter og fotballkamper ble avlyst, og metroen ble stengt.

Søndag vurderte myndighetene igjen situasjonen og besluttet å fortsatt holde trusselnivået på det høyeste nivået i Brussel. – Vi frykter et terrorangrep på linje med det som skjedde i Paris, sa statsminister Charles Michel søndag.

Både skoler, universiteter og metroen holdes stengt mandag, og folk blir oppfordret til å unngå større folkemengder.

Scandinavian School of Brussels

Den skandinaviske skolen i Brussel ligger idyllisk til. Internatet er i et gammelt slott.

Foto: NRK/Anne Heidi Røstad

Gjerder og murer

– Skolen vår er omgitt av gjerder og murer og vi føler oss trygge her. Skoleledelsen er også flinke til å forklare oss hva som skjer, og gir oss den informasjonen de mener er nødvendig. Likevel er det litt spent her nede, men det er sikkert verre for dem som sitter hjemme i Verdal, sier Isa Dolmseth Saksvoll.

Den skandinaviske skolen ligger i Waterloo, litt utenfor sentrum i den belgiske hovedstaden.

– Nå venter vi på nærmere beskjed fra skoleledelsen. Vi vet derfor ikke når det blir vanlig undervisning igjen. Jeg håper situasjonen normaliserer seg så fort som mulig, sier 16-åringen fra Verdal.