NRK Meny
Normal

Venter flom i Nord-Trøndelag

NVE har sendt ut flomvarsel for Nord-Trøndelag, og det er størst fare for flom i tettbygde strøk.

Flomvarsel for Nord-Trøndelag og Nordland.

Varselet for mandag 30. juli klokka 0900, utstedet fra fra nettstedet metvuw.com ved midnatt, viser nedbør på opptil 15 mm per sekstimersintervall over indre deler av Midt-Sverige og Midt-Norge.

Foto: metvuw.com / NRK

Det er varslet mye nedbør i Nord-Trøndelag og sør i Nordland mandag og natt til tirsdag.

Vannet stiger raskt i mindre vassdrag

Det er ventet at vannføringen vil stige raskt i enkelte vassdrag, men vannføringen ventes ikke å nå nivå for 5-årsflom i større vassdrag.

– Ved intens nedbør skjer det i løpet av få timer i mindre vassdrag. Det kommer veldig an på størrelsen på bekker og elver. Det blir nok ikke noe problem med de større elvene, sier hydrolog Ingjerd Haddeland i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Mest utsatt i tettbydge strøk

Lokalt mye nedbør kan medføre oversvømmelser, og tettbygde strøk vil være spesielt utsatt.

– De som har hatt problemer med vann i kjelleren tidligere ved intens nedbør kan være ekstra oppmerksomme nå for å lede vannet unna huset sitt. Pass på at kummer er fri for rusk og rask, og at vannet ikke samler seg nært husveggen.

– Lokalt er kommunene ansvarlig for beredskapen ved flom. Derfor er det dem du skal kontakte dersom du får problemer, sier Haddeland.

Mye vann i bakken kombinert med intens nedbør gir økt risiko for jordskred. Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger, og langs elver og bekker med stor vannføring, skriver NVE i sitt flomvarsel.

Flom i Levanger

Illustrasjonsfoto: I fjor førte enorme vannmengder til oversvømmelser flere steder i Levanger.

Foto: Tor Aage Hansen

Sjekk at sluk og avløp er åpne

Skadebegrensningsselskapet Polygon forteller at sommerens ekstremregn har gitt dem travle dager.

– Vi merker det godt de dagene det regner som verst. Vi har bemanning hele døgnet, og kommer med en gang når det er behov for det.

– Det er i kjellere det oftest blir problemer ved flom, sier fukttekniker Kenneth Wang i Polygon.

Han sier folk må være obs på sluk og avløp når det er meldt mye nedbør, og gjerne også få folk til å passe på hvis man er på ferie.

– Folk har ofte stue og soverom i kjelleren, og det er ikke alt av inventar der som tåler fukt like godt. Da kan det fort bli dyrt å ordne opp, sier Wang.

Når skaden først har skjedd er første oppgave å pumpe ut vannet, ofte i samarbeid med brannvesenet. I ettertid kan problemer som mugg, råtesopp og korrosjon ofte være større enn den opprinnelige skaden.

– Vi sjekker hva som må rives og kastes og hva som kan tørkes og renses. Vi sjekker også om oversvømmelsen skyldes dårlig drenering hos huseier, eller om det er kommunens ansvar, sier Wang.

Flom levanger

Illustrasjonsfoto: Store vannmengder er ventet det kommende døgnet, og det kan by på problemer.

Foto: Tor Aage Hansen