Hopp til innhold

Flere tilfeller av hudinfeksjon hos nyfødte

Syv nyfødte barn har fått gule stafylokokker og er innlagt på sykehus bare kort tid etter at de har kommet heim.

Nyfødt

UTBRUDD AV GULE STAFYLOKOKKER: Nyfødt som er innlagt med sårinfeksjon og som har fått behandling for gule stafylokokker ved Sykehuset Levanger den siste måneden.

Foto: Helse Midt-Norge

– Det at det kommer så mange nyfødte med denne infeksjonen i løpet av bare en måned er svært uvanlig. Vi ser veldig alvorlig på dette, sier smittevernkoordinator Anne-Gro Fjellingsdal ved Sykehuset Levanger.

Syv nyfødte har blitt innlagt på barneavdelingen på Sykehuset Levanger med sår i huden og gule stafylokokker siden 9. juli.

– De tilfellene vi har er heldigvis lette hudinfeksjoner. De har fått behandling og blitt helt frisk, sier Fjellingdal. Hun sier gule stafylokokker gir hudavskallinger, som kan være farlig om immunforsvaret er nedsatt hos spedbarn.

Leter etter smittekilde

Det er nå iverksatt en rekke tiltak ved barselavdelinga for å forhindre at flere nyfødte blir smittet. Hele avdelingen totaldesinfiseres. Ansatte brukes beskyttelsesutstyr og mer av utstyret blir desinfisert.

– Hvor vanskelig er det å finne smittekilden?

– Det er veldig vanskelig. Gule stafylokokker er veldig vanlig, og det er ikke sikkert at vi finner smittekilden.

Ved sykehuset er det utarbeidet et dokument på 14 sider med tiltak for å blokkere mulige smitteveier.

Even

OMFATTENDE DESINFISERING: Det er laget et dokument på 14 sider med tiltak for å desinfisere på avdelingen der det er oppdaget gule stafylokokker. Dette bildet er tatt på Sykehuset Levanger ved en tidligere anledning.

Foto: Rita Kleven/NRK

Tidlig behandling hjelper

Hun sier at det er viktig at foreldre tar kontakt om de oppdager en hudinfeksjon hos spedbarnet.

– Vi vil vite det så snart som mulig. Hvis de kommer tidlig til sykehuset kan det være nok med en salve på såret. Men har sårinfeksjonen kommet langt må vi ha intravenøs antibiotikabehandling, sier smittevernkoordinator ved Sykehuset Levanger, Anne-Gro Fjellingsdal.

Hun understreker at det er trygt å føde på sykehuset med de mange tiltakene som er iverksatt. Det blir også tatt prøver av alle nyfødte før de reiser heim.

Nyfødt med gule stafylokokker

BØR TA KONTAKT SNAREST: Foreldre som oppdager sår hos nyfødte bør ta kontakt med sykehuset med en gang. Gule stafylokokker kan behandles med salve om barn får tidlig behandling.

Foto: Helse Midt-Norge

Siste fra Trøndelag

Tirsdagens første Midtnytt med Nils Åge Nonstad

Tirsdagens første Midtnytt med Nils Åge Nonstad