Hopp til innhold

Flere sørtrøndere velger humanistisk vielse

August er høysesong for bryllup, også i Sør-Trøndelag. Likevel skiller fylket seg ut på nettopp giftefronten ved at flere og flere bytter ut den tradisjonelle kirkevielsen.

Humanistisk vielse

Ingvild Hongset Braa og Brage Tande Fjærvik mente humanistisk vielse var det som passet best for dem. Sønnen Adrian Fjærvik Braa (4) fikk være ringbærer på den store dagen.

Foto: Rikke Langø

Mens økningen er heller beskjeden nasjonalt, har det vært en betydelig økning i humanistiske vigsler i Sør-Trøndelag det siste året. Der har i underkant av 60 prosent flere par valgt denne formen for vielse i år, sammenlignet med i fjor.

Vanskelig å si hvorfor

Lene Mürer, seremonisjef i Human-Etisk Forbund, registrerer naturligvis økningen med glede. Men hun synes likevel det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva som har ført til den betydelige økningen.

Mürer

Lene Mürer i Human-Etisk Forbund er glad for at et økende antall sørtrøndere ønsker humanistisk vielse.

Foto: Human-Etisk Forbund

– Vi har diskutert dette i forbundet. Vi har frivillige vigslere som stiller opp, og som gjør en kanskje spesielt god jobb i Trondheim som folk er fornøyde med. I tillegg råder nok jungeltelegrafen en del, for vi ser at dem dette kan passe for i større grad har oppdaget tilbudet, sier Mürer.

Tallene har vært ganske stabile tidligere, men i år har det altså skutt fart i Sør-Trøndelag. Fylket hadde i løpet av fjoråret 48 humanistiske vigsler. Hittil i år er 55 vigsler avholdt i fylket, mens ytterligere 21 er planlagt i september og oktober.

Beste utenomkirkelige alternativ

Lørdag giftet Ingvild Hongset Braa og Brage Tande Fjærvik fra Trondheim seg. Vigslen ble lagt til brudens hjemgård på Klæbu. I og med at de begge er meldt ut av Statskirka, var humanistisk vielse det eneste reelle alternativet for dem.

– Begge er meldt ut, så da var dette det fineste alternativet når vi ville ha litt stas rundt selve vielsen. Og så var det fint å kunne ha seremonien der man selv vil, mener hun.

– Hvorfor tror du så mange sørtrøndere har valgt den samme vielsesformen som dere i år?

– Det er ikke godt å si. Men etter homosaken har det vel vært en del utmelding av Kirken, og når en litt kjedelig vielse på Tinghuset blir alternativet, så var dette det beste, synes den nygifte.

Bryllupet til Braa og Fjærvik ble akkurat slik de hadde håpet.

– Det var fantastisk hele dagen. Jeg har ikke helt fordøyd det ennå. Vi synes det ble en veldig fin markering, sier den nygifte trønderen.

humanistisk vielse

Ingvild Hogset Braa fikk drømmebryllupet og ble fulgt opp låvegulvet av faren Asbjørn Braa.

Foto: Rikke Langø