Flere 5-åringer har hull i tennene

For mye godteri, for dårlig tannpuss og for lite fluortabletter kan forklare hvorfor flere 5-åringer i Trondheim nå får hull i tennene.

Synne Runesdatter Solem på 5-årskontroll.

Mellom 400 og 420 5-åringer er inne til kontroll på Byåsen i Trondheim hvert år. Sju prosent flere har hull i tennene nå enn for tre år siden.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Synne Runesdatter Solem pusser tennene

Synne pusser tennene både morgen og kveld.

Foto: Lise Sørensen / NRK
Janita Solem og datteren Synne.

Janita Solem er opptatt av at datteren Synne skal ha friske tenner.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Synne Runesdatter Solem står med sin rosa tannbørste på badet hjemme i Trondheims største bydel Byåsen.

Hun har nettopp fylt 5 år og er innkalt til kontroll hos tannlegen. Mamma Janita Solem hjelper til med tannpussen.

– Tennene må være fine og rene når tannlegen skal se på dem, sier hun mens tennene til dattera får en ekstra runde med tannbørsten.

Krysser fingre for null hull

Hvert år er mellom 400 og 420 femåringer til kontroll på Byåsen tannklinikk. Tallene viser altså at flere nå enn før har hull i tennene.

– Når jeg har snakket med andre foreldre her, har vi lurt på om det kan være vannet. Jeg krysser fingre for at vi ikke havner i den kategorien, sier Solem til NRK.no.

Prioriterer tannpussen

Janita Solem er nervøs for at dattera skal ha hull, hun har selv hatt tannlegeskrekk og er redd for at borring kan gjøre at også Synne vil bli redd for å gå til tannlegen i framtida.

Det gjør at hun prioriterer tannpussen i en travel hverdag.

– Jeg håper at også andre foreldre finner tid til å pusse tennene på barna sine. Tennene er like mye helse som resten av kroppen, så det håper jeg folk tar seg tid til.

Liker ikke utviklinga

Merethe Trondsen, tannpleier på Byåsen tannklinikk

Tannpleier Merethe Trondsen synes det er trist at flere 5-åringer har hull i tennene.

Foto: Lise Sørensen / NRK

På Byåsen tannklinkk blir Synne møtt av tannpleier Merethe Trondsen. Hun liker ikke at flere av 5-åringene som kommer hit har nye hull.

En økning på sju prosent betyr at det hvert år er i underkant av 30 flere barn i bydelen som hvert år har hull i tennene nå enn for tre år siden.

– Det synes vi er litt trist. For tre år siden hadde vi 87 prosent femåringer uten hull, nå var det 80 prosent uten hull. Det er en økning på sju prosent på tre år.

– Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det ikke er tilfeldig når det er tre år på rad at flere unger får hull i tennene. Er det for mye godteri, for lite tannpuss eller for lite fluor. Men vanligvis er skyldes det ikke bare en ting, det er ofte sammensatt.

Tidsklemma en utfordring

Tannpleier Merethe Trondsen tror blant annet tidsklemma kan være en utfordring for tannpussen om morgenen.

– Det er travelt å komme seg ut om morgenen for å nå barnehage og jobb. Men jeg bruker å foreslå at de små barna i det minste kan få en tannkost med fluortannkrem som de selv kan dra over tennene sine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Synne Runesdatter Solem hos tannlegen.

Synne synes det er morsomt å sitte i tannlegestolen ved Byåsen tannklinikk.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Venter spent på dommen

Synne har tatt plass i den røde tannlegestolen og er blitt heist til værs.

Hun har fått en rosa krage rundt halsen, for nå skal tannpleier Merethe Trondsen ta røntgenbilder av tennene hennes for å se om hun har hull.

Mamma Janita Solem står utenfor og venter spent.

– Jeg er så glad for at tannpleieren er pedagogisk, sånn at det ikke blir skremmende for henne.

– Ungene er elastiske

Tannpleier Merethe Trondsen forteller at en del foreldre reagerer med vantro når røntgenbildene av tennene til barna deres viser at de har hull.

– Mange er i den første null-hull-generasjonen som ikke tenker over at det krever arbeid å ha tenner uten hull.

Barn trenger gjerne hjelp til å pusse tennene helt til de er mellom 10 og 12 år. Selv 12-åringer har problemer med å pusse alle steder og bruke tanntråd. Trondsen mener man godt kan ta seg litt til rette i munnen til barna.

– Man må flytte på leppa og tunga for å komme godt til. Ungene er veldig elastiske. Det er også viktig å bruke en liten tannbørste så man kommer godt til rette på de bakerste tennene, her ser vi ofte belegg.

Ønsker enda flere 5-åringer uten hull

Fylkestannlege i Sør-Trøndelag, Inger T. Melø.

Fylkestannlege i Sør-Trøndelag, Inger T. Melø oppfordrer til tannpuss med fluortannkrem to ganger daglig.

Foto: Lise Sørensen / NRK

I Fylkeshuset i Trondheim sitter fylkestannlege i Sør-Trøndelag Inger T. Melø med oversikt over hvor mye hull i tennene 5-åringene i hele landet har.

– Godt over 80 prosent har friske tenner, men det kan variere fra klinikk til klinikk når det er færre barn. Da kan en person utgjøre en prosent.

– Hvordan har utviklinga vært?

– Det har vært en bedring, men de siste årene har det flatet ut. Vi kunne godt tenke oss at enda flere 5-åringer hadde tenner uten hull.

– Fluortannkrem, lørdagsgodt og vann

Hun oppfordrer foreldre til å pusse tennene med fluortannkrem to ganger daglig fra de får sin første tann.

– Jeg tror unge foreldre har det travelt med hasting til barnehage og skole, men det å pusse tenner er en fin måte å være sammen med barnet på. Vi hører også at barna blir veldig opptatt av å passe på tennene sine etter at de har vært på tannklinikken, da er det viktig å hjelpe dem, mener Melø.

Fylkestannlegen slår også et slag for å innføre lørdagsgodt, at barna får vann som tørstedrikk og at man unngår søte saker, spesielt mellom måltidene.

Frykter tannlegeskrekk

På Byåsen tannklinikk er tannpleier Merethe Trondsen igang med å undersøke tennene til Synne. Janita Solem venter fortsatt spent på dommen over tennene til dattera.

Synne Runesdatter Solem hos tannlegen.

Synne velger en sprettball i premie.

Foto: Lise Sørensen / NRK
Janita Solem

Janita Solem er lettet over at Synne ikke har noen hull i tennene.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Jeg er nervøs, jeg. Hvis hun har hull, vil ikke det hjelpe på tannlegeskrekk, tror jeg.

– Ingen selvfølge med null hull

Tannklinikken har ikke enda lagt en plan for å snu utviklinga, men de snakker med foreldre og barn som er inne til kontroll.

– Jeg prøver å oppmuntre folk til å pusse tennene to ganger om dagen, og til å tenke på at det ikke er en selvfølge å ha null hull. Det må man gjøre en innsats for å ha. Det er mange som tror vi ikke trenger fluor i dag, men det gjør vi for vi spiser vel egentlig mer sukker enn vi noensinne har gjort.

– Ser dere utviklinga som en trend?

– Vi håper det ikke er en trend. Nå er dette de tre siste åra, men hvis vi venter tre år til ser vi om det er en trend eller om vi klarer å snu det fordi vi er veldig oppmerksom på det nå.

Jubelbrøl

I den røde tannlegestolen sitter 5 år gamle Synne med en spent mamma ved siden av.

Hun har ingen hull i tennene sine. Mammaen bryter ut i et lite jubelbrøl og Synne velger seg en liten sprettball som den obligatoriske premien.

– Du aner ikke hvor lettet jeg er. Nå gjelder det å være like flink å pusse tennene videre, sier mamma Janita Solem.