Hopp til innhold

Sunn kost skader tennene

Ikke bare brusdrikking, men også sunn kost bryter ned. Fire av ti har så slitte tenner at de kan ha skadet dem for alltid.

 

Varer med lav pH-verdi.
Foto: Hilde Malme

 

- Vi ser at spisevanene til nordmenn er endret og at mange har så sur kost at tennene rett og slett etser bort. Mange har så alvorlige skader at det må gjøres store inngrep i tennene. Dette forteller professor i kariologi ved Universitetet i Oslo, Morten Rykke. 

Stort problem

Det er ikke gjort noe forskning på omfanget av fenomenet i Norge, men Rykke understreker likevel at tannslitasje er i ferd med å bli et stort problem.

- Vi får stadig inn rapporter fra tannleger som har sett dette økende problemet, og undersøkelser fra land det er naturlig å sammenligne seg med viser at det trolig kan være opp imot 40 prosent av befolkningen over 20 år som har større eller mindre skader i emaljen som følge av syreangrep, kombinert med slitasje.

Sunt, men surt

Også sunn drikke, som appelsinjuice, sliter på tennene.
Foto: Hilde Malme

 

Og det er altså ikke bare sukker og godteri som skader tennene. Nå advarer tannspesialister mot sur mat som sitrusfrukter, epler, juice, sportsdrikker og lettbrus. Det de har til felles er at den lave pH-verdien etser tennene og ødelegger emaljen. Etsingen gjør at emaljen mykner, lettere brytes ned og ikke beskytter tannbenet i tennene like godt som før. I verste fall kan emaljen slites helt bort.

- Vanlige tegn på at tennene begynner å slites er at de blir matte og nærmest gjennomsiktige. Hvis slitasjen har pågått over lengre tid kan man få ilinger og smerter i tenne. Jekslene blir gjerne spisse og får store groper, forklarer Rykke. 

- Utsatt når du trener

Tar du deg en sur sportsdrikk etter eller under trening, er tennene ekstra utsatt fordi de da er tørre og munnen tom for spytt. Spyttet er det som sørger for at tennene beskyttes mot bakterie- og syreangrep. Med mindre spytt, blir det derfor mindre beskyttelse.

Ifølge Morten Rykke bør vi drikke masse vann:

- Ja, dette er det viktigste forebyggende tiltaket. Drikk vann, uten tilsatt sitrusfrukt, så ofte som mulig. Å skylle munnen med vann etter at du har spist sur mat er et annet råd. Tygg sukkerfri tyggegummi for å få i gang spyttproduksjonen. Og hvis du skal drikke brus eller sukkerfritt mineralvann – ta alt på en gang, ikke en slurk nå og da, avslutter Rykke. 

Hva er lav pH?

Varer med lav pH-verdi.
Foto: Hilde Malme

 

Mat og drikke med lav pH-verdi er den fremste årsaken til tannslitasje. Lav pH-verdi er lik sur mat. Allerede ved en pH på under 5,5 kan tannemaljen begynne å løses opp. Spytt har en pH-verdi på cirka 7-8, vann har pH på 7, mens magesyre (som man får i munnen når man kaster opp) har pH på 2,0 og er like surt som sitron.

Noen eksempler på pH-verdier:

Coca Cola: 2,6

Sprite Light: 2,8

Eplejuice: 3,3

Salatdressing: 3,6

Hvitvin: 3,72

Grapefruktjuice: 3,16

Appelsinjuice: 3,74

Lav pH = surt

 

Se etter slitasje i tennene:

For mye syre for tennene.
Foto: Hilde Malme

 

- Tennene blir matte i fargen

- Misfargede gjennomsiktige tenner

- Ilinger og smerter i tennene

- Spisse jeksler med dype groper

- Fortenner med ”flisete” kanter

 

Gode råd fra Morten Rykke:

1. Vent med å pusse tennene til en time etter at du har spist sur mat. Syren ”løser” opp emaljen og gjør den mer porøs slik at pussingen kan slite enda mer på emaljen.

2. Ikke spis eller drikk sur drikke mer enn fire ganger i uka. Om du drikker noe surt, drikk det fort og gjerne med sugerør. Drikk vann eller skyll munnen med vann etterpå for å nøytralisere syren

3. Tygg sukkerfri tyggegummi: det setter fart på spyttproduksjonen

4. Ta en ostebit etter vinen – det nøytraliserer syren. Det samme med litt avokado til slutt i salaten. 

5. Vær forsiktig med sportsdrikker, disse har ofte lav pH-verdi.

6. Bruk myk tannbørste og tannkrem med lite slipemiddel.

7. Be tannlegen din om å undersøke om tennene dine er slitte.

8. Beskytt tennene hvis du pleier å gnisse tenner eller dersom du har sure oppstøt.

9. Bruk fluortabletter eller fluorskyllemiddel

Jo tidligere slitasjen blir oppdaget,  jo lettere er den å stoppe før emaljen er helt nedslitt.

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)