Fant skatt i hagen

En gårdseier fra Toldnes fikk seg en overraskelse da en kobberkjele fra middelalderen dukket opp i hagen.

kobberkjele

Denne kobberkjelen har ligget i jorda i mange hundre år. Nå har den dukket opp på Toldnes.

Foto: Knut Reitan / NRK

– Dette er veldig artig. Vanligvis får vi bare inn flint- og skifer, men dette er et veldig spesielt funn, sier arkeolog og forsker Anne Haug ved Vitenskapsmuseet i Trondheim til NRK.

Kobberkjelen ble funnet på Toldnes i Sparbu, som er kjent for sine mange gravhauger fra bronsealderen.

– Vi vet veldig lite fra middelalderen ute på landsbygda, så dette er veldig gøy. Den kobberkjela kan fortelle oss mye om livet til de som bodde her, sier Haug.

Godt brukt

Det er første gang det kommer inn et slikt funn i Nord- Trøndelag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kobberkjele

Akeologene ved Vitenskapsmuseet undersøker kobbergryta.

Foto: Knut Reitan / NRK

– Det er selvsagt vanskelig å tolke et helt samfunn ut i fra en kobberkjele, men sammen med andre funn fra området kan man finne ut mye om dagliglivet. Kjelen er lappet, så det er mye som tyder på at den er godt brukt, sier Haug.

Les også: Fant gullring fra middelalderen

Dukket opp på gårdstomt

Det var en gårdseier ute på Toldnes som fant kjelen i forbindelse med drenering av huset sitt.

– Han er visstnok rimelig interessert i historie, så han leverte inn kjelen til Egge museum. Vanligvis er folk redde for å levere inn ting til arkeologer, for de er redde for at det betyr store utgravinger, sier Haug.

Les også: Frem fra jorda etter hundrevis av år

Må konserveres

I dette tilfellet blir det ikke flere utgravinger. Det blir Vitenskapsmuseet i Trondheim som får æren av å beholde kjelen.

– Nå skal den inn til rensing og muligens konservering. Den har blitt sammentrykket gjennom årenes løp, og er ganske grønn innvendig av korusjon. Dersom det ikke stanses i tide, kan hele gryta smuldres opp til pulver.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.