Hopp til innhold

Håper å finne Harald Hardråde

Arkeologer har funnet hodeskaller i Klostergata på Øya i Trondheim. Selv om de har kort tid på seg håper de å finne skallen til kongen som falt ved Stamford Bridge i 1066.

Hodeskalle Klostergata

Arkeologene har blant annet gravd fram denne hodeskallen i Klostergata.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Ann Kathrin Jantsch i Niku

Ann Kathrin Jantsch i NIKU håper å finne rester av Elgeseter kloster.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Utgravningene skjer nå fordi det skal bygges en stor idrettshall i nærområdet. Så langt er det gravd to hull, og hodeskallene ble funnet på bare en meter og førti centimeters dyp mandag.

– Vi gjør en forundersøkelse, en avklarende undersøkelse, der vi skal se hvor mye som faktisk finnes av Elgeseter kloster, for det vet vi ikke, sier arkeolog Ann Kathrin Jantsch i Niku til NRK.

Les også: Kongen ligger begravd i kloakken

Tynt kulturlag

Jantsch er ikke overrasket over at funnene ble gjort i så grunn jord, og forklarer at området var veldig landlig i middelalderen. Derfor har det ikke etablert seg flere meter med kulturlag slik arkeologene finner i bysentrum.

– Vår oppgave er å få best mulig dokumentasjon i forhold til hva som finnes her, slik at Riksantikvaren kan ta beslutning om det skal graves her på et senere stadium, sier Jantsch.

Sagnet plasserer Hardrådes grav her

Ifølge sagaen ble Harald Hardråde bragt til Trondheim etter slaget ved Stamford Bridge. Han skal ha blitt begravet i Mariakirken, men da denne ble revet ble han begravet på nytt i klosteret. Hardråde var halvbroren til Olav den hellige.

– Sagnet sier jo at Harald Hardråde skal ligge her i området, og det hadde vært stort å finne hodeskallen hans. Det hadde vært veldig gøy. Vi har sagt det hele tiden, kollegene mine og jeg, det er det vi skal gjøre nå, så vi får se.

Utgravningene skal pågå ut uka. Hva de finner når de får gravd flere hull gjenstår å se.

–Det hadde jo vært fint å kunne finne murrester etter kirka som lå her, og kanskje spor etter vikinggården som lå her før klosteret. Kanskje finner vi også spor etter jordbruksaktivitet i området, sier Ann Kathrin Jantsch.