Hopp til innhold

Dette er trolig ny norgesrekord

På mandag dro sportsfiskeren Vilhelm Skilhagen opp det som mest sannsynlig er ny rekord i spisskate i Norge.

Vilhelm Skilhagen med den rekordstore skaten

Denne skaten veier 16,2 kilo og ble tatt på en fisketur i Fosnes-området i Nord-Trøndelag.

Foto: Privat

Namsos-mannen har ikke mindre enn tre tidligere norgesrekorder innen fiske. Han har blant annet rekord i canadarøye (10,2 kilo), piggskate (10,75 kilo) og skjellbrosme (3,12 kilo).

I tillegg har Skilhagen også tatt den tredje største fisken i verden på stang, nemlig en håkjerring på nesten 1,1 tonn, skriver hooked.no, som omtalte denne saken først.

Nå nærmer det seg norgesrekord nummer fire.

Vilhelm Skilhagen med den store skaten

Denne fisken sørger mest sannsynlig for en ny norgesrekord for Namsos-fiskeren.

Foto: Roger Nilsen

– Jeg er ikke på jakt etter rekorder, men liker å få store fisker. Så sånn sett henger det jo egentlig sammen, sier han til NRK.no.

– Uvanlig at folk får se denne fisken

Bjørn Florø-Larsen er biolog og forsker ved Veterinærinstituttet og en ihugga artsfisker. Han synes fangsten er spennende.

– Det er ikke uvanlig med spisskate i Norge, men det er uvanlig for folk å se dem. De vet heller ikke hvordan de skal fiske dem, sier han.

Denne fisken befinner seg på 200 meter og nedover. Florø-Larsen tror det er ny rekord.

Vilhelm Skilhagen fikk også en håkjerring på 203 kilo på turen

Vilhelm Skilhagen har fanget ei håkjerring på nesten 1,1 tonn. På denne turen fikk de ei på 203 kilo.

Foto: Vilhelm Skilhagen

– Viss målene stemmer, er det norgesrekord. De andre i båten vil være vitner og så skal det tas bilder av lengde og vekt på fisken, pluss et poseringsbilde. Deretter sender man dette inn til en jury i «Villmarksliv» som skal godta den nye rekorden, sier han.

Ifølge Florø-Larsen er den gjeldende norgesrekorden på 15,47 kilo. Det var en fisk som ble tatt utenfor Hitra i Sør-Trøndelag i 2010.

Full av egg

Skilhagen visste at det var store skater i området han fisket i, for i fjor hadde en fisker fra utlandet dratt opp ei skate på samme størrelse som norgesrekorden, men den ble aldri meldt inn.

– Jeg var egentlig ikke klar over størrelsen på denne før vi fikk tatt målene. Den var veldig lang, og i tillegg ganske feit. Vi fant raskt ut at den var full av egg, sier sportsfiskeren.

Nå er fisken merka og tilbake i fjorden.

– Håpet er jo å fange den på nytt for å se om den har utvikla seg og blitt større, sier han.

Vet mindre om håkjerringa

Den største fisken som noen gang er tatt på stang i Norge er ei håkjerring på 1099,2 kilo. Den ble tatt i Rogaland i Nedstrandfjorden. Skilhagen havnet like bak med sin håkjerring-fangst.

– Vi vet mindre om håkjerringa, men vi vet at den er utbredt i Norge og lever på veldig dypt vann i norske fjorder, sier Florø-Larsen.

Den største fisken som noen gang er tatt på stang er en hvithai. Den veide i overkant av 1,2 tonn og ble tatt i Australia.

Hvithai

Hvithaien er den største fisken som noen gang er tatt på stang.

Foto: Richard Green / Ap