Hopp til innhold

Verdensmesteren måtte legge vekk telefonen i flere dager

Espen Uhlen Jørstad (34) måtte bruke flere dager på å lande etter den historiske seieren i poker-VM. Han har klare tanker om hva pengepremien på 100 millioner skal brukes til.

Espen Uhlen Jørstad under finalespillet i WSOP i Las Vegas.

RIK: Trønderen Espen Uhlen Jørstad (34) fikk 100 millioner norske kroner da han vant poker-VM-turneringen WSOP Main Event i Las Vegas i USA. Han ble dermed den første nordmannen som har vunnet poker-VM.

Foto: Steve Marcus / AP

Jeg tror ikke helt det har sunket inn enda. Det føles litt absurd fortsatt, sier Espen Uhlen Jørstad fra hotellrommet i Las Vegas til NRK.

Det har vært noen spesielle dager for pokerspilleren etter at han i helga gikk helt til topps i poker-VM.

Først nå har han tatt frem og sett på mobilen igjen, forteller 34-åringen fra Steinkjer i Trøndelag.

I tillegg til pengepremien vant også Espen Uhlen Jørstad et gullarmbånd verdt fem millioner norske kroner.

I tillegg til pengepremien vant også Espen Uhlen Jørstad et gullarmbånd verdt 5 millioner norske kroner.

Flere tusen ubesvarte meldinger

Jeg bare legge vekk telefonen de to første dagene og bare prøve å nyte øyeblikket. Nå har jeg endelig begynt å komme ned på jorda igjen og begynt å kjenne litt på det, men det tok litt tid.

Det er flere tusen ubesvarte meldinger å gå igjennom. Hele pokernorge, halve Steinkjer, ordfører og mange andre har gratulert den ferske verdensmesteren, skriver Steinkjer-Avisa.

– Jeg blir starstruck når jeg ser alle meldingene fra folk jeg selv ser opp til, både i pokermiljøet og i andre sammenhenger – som Magnus Carlsen, forteller Jørstad til avisa.

Espen Uhlen Jørstad

Den ferske verdensmesteren med premien som han vant.

Foto: Antonio Abrego

100 millioner kroner rikere

Pengene skal han investere og bruke på flere pokerturneringer. Utover det har han ingen store planer med dem.

– Jeg kommer bare til å leve sånn som jeg gjør nå. Jeg har ingen store ambisjoner om å bruke masse penger.

– Ingen Lamborghini, ler han.

– Enorm prestasjon

Det norske pokermiljøet jubler over seieren.

Det er jo nesten litt vanskelig å sette i dimensjoner, siden det er noe helt unikt. Det er den ene store turneringen som nærmest alle ønsker å spille, sier Tobias Leknes.

Tobias Leknes, tre ganger norgesmester i poker

Tre ganger norgesmester i poker, Tobias Leknes.

Foto: Privat

Han har vunnet norgesmesterskapet i poker tre ganger og er imponert over det Jørstad har fått til.

Det er en enorm prestasjon. Det krever så mye, både mentalt og av ferdigheter og selvfølgelig også en god dose flyt gjennom hele turneringen for at det skal gå veien, og det klarte han, forteller Leknes.

Kan ikke bo i Norge

Jørstad har de siste årene bodd i London og Thailand, men reiser for tiden rundt i verden uten noe fast bosted. Han ser ikke for seg å flytte tilbake til Norge med det første.

Jeg skulle veldig gjerne ha gjort det hvis spillpolitikken i Norge hadde tillatt det, men sånn som det er nå er det veldig vanskelig å være pokerspiller i Norge, sier han.

Norsk lov tillater kun pokerspilling i private hjem med inntil 20 deltakere, eller i årlig norgesmesterskap. Pokerspill med innskudd og gevinst utover dette er ikke lov.

Dette er fordi poker regnes som et spill som helt eller delvis gir et tilfeldig utfall. Dermed er det et lotteri, ifølge lotteriloven. Det er kun Norsk Tipping som kan tilby nordmenn slike spill lovlig på nettet.

Espen Uhlen Jørstad

Espen Uhlen Jørstad har spilt poker siden 2004. Bildet er fra turneringen i Las Vegas. I løpet av ti dager slo han ut 8.663 andre pokerspillere fra hele verden.

Foto: Privat

Spiller man poker gjennom ulovlige spillselskaper på nett risikerer man å ikke få utbetalt gevinsten sin.

Jeg håper kanskje at politikerne kommer rundt og gjør det litt lettere for nordmenn å være pokerspillere og bo i eget land, sier han.

Ønsker lovendring

Jørstad får støtte av kulturpolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal.

– Selvfølgelig burde Espen Jørstad og andre pokerspillere få spille lovlig i Norge, sånn som man kan gjøre veldig mange andre steder rundt om i verden, sier Hjemdal.

Hun sier Jørstads VM-seier viser at poker er et ferdighetsspill. Nå håper hun seieren vil skape en ny debatt om å liberalisere norske pokerregler.

– Derfor har jeg lyst til å utfordre kulturministeren, hva hun har tenkt til å gjøre med dette lovverket. Eventuelt så må jo Fremskrittspartiet da fremme et eget forslag i Stortinget, sier Hjemdal.

Espen Uhlen Jørstad, ringer hjem til sin mor etter å ha vunnet VM i poker i Las Vegas den 16 juli 2022.

Etter seiersintervjuene måtte den ferske verdensmesteren rett og slett ringe mamma og felle noen tårer.

Foto: Steve Marcus / AP

Ble noen tårer

Etter seieren ringte Jørstad til moren hjemme i Steinkjer. Hun fulgte turneringen hjemmefra på nett.

Den lå en time bak, så jeg tenkte at jeg får «spoile» den moroa for henne og ringe henne og si det nå, forteller Jørstad.

Jørstad selv sier han ikke er en spesielt lettrørt person. Likevel ble telefonsamtalen emosjonell for både han og moren.

Når jeg hørte hvordan hun reagerte, så felte jeg faktisk noen tårer jeg og, sier han.

Les også Espen (34) vant VM i poker i USA

Espen Uhlen Jørstad (34) fra Steinkjer vant VM i Poker i Las Vegas.