NRK Meny
Normal

Eldre kollapser i varmen

Trygghetspatruljen må stadig rykke ut til folk som sliter i heten.

Trygghetspatruljen

Her går trygghetsalarmen døgnet rundt fordi de eldre ikke drikker nok i varmen.

Foto: Signe Opsal / NRK

Hilde Myhre

Hilde Myhre forteller at de eldre kan få store skader om de faller i varmen.

Foto: Signe Opsal / NRK

– Vi har hatt en stor økning i antall fall, hele døgnet. Eldre er ikke flink nok til å få i seg væske i varmen, og nå må vi oppfordre dem til å drikke mer slik at de ikke svimer av og faller, sier enhetsleder i Trygghetspatruljen i Trondheim, Hilde Myhre, til NRK.no.

Hos Trygghetspatruljen ringer alarmen flere ganger om dagen. Meldinger piper inn fra eldre som har kollapset i varmen. Da må helsepesjonell rykke ut og ta seg av de skadde.

Brekker lårhalsen

Myhre forteller at det sjelden blir dødsfall av at de eldre drikker for lite, men de får skader som gjør vondt.

– Flere brekker lårhalsen eller andre bein og noen får diaré. Derfor er det kjempeviktig at både hjemmesykepleien, pårørende og brukerne selv passer på at de får i seg mer væske enn de gjør til daglig, sier Myhre.

Holder ikke å drikke rent vann

Bakken

Fagleder i Trygghetspatruljen, Jørgen Bakken, oppfordrer de eldre til å få i seg mer væske på varme dager.

Foto: Signe Opsal / NRK

Det har vært temperaturer opp i 30 grader de siste dagene, og det er spesielt til Trøndelag å være. Fagleder i Trygghetspatruljen, Jørgen Bakken, forteller at de eldre må få i seg elektrolytter når heten stiger.

– Elektrolytter betyr salter som natrium og kalium. Det holder ikke å bare drikke rent vann. Ha gjerne litt saft i vannet, ikke bare lett-saft, hvis man ikke er diabetiker. De må få i seg vann med næring, sier Bakken til NRK.no.

Bakken forteller også at salte kjeks er suverent, for saltet binder væsken i kroppen sammen.

– Det ryr inn fall hele tiden nå. Det skjer fra de våkner om morgenen, og spesielt når vi begynner å komme på dag to til tre med ekstremvarme, sier faglederen.